Kommentaar: Siinmaa looming tuuakse esile

, Pärnu linnavalitsuse muinsus-kaitse peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavalitsuse muinsuskaitse peaspetsialist Liina Hansen.
Pärnu linnavalitsuse muinsuskaitse peaspetsialist Liina Hansen. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Töö Pärnu linnavalitsuse muinsuskaitse spetsialistina eeldab paratamatult Olev Siinmaa loomingu põhjalikku tundmist. Eneseharimise mõttes ja teistele arhitektuuriajaloohuvilistele ning Pärnut külastavatele turistidele mõeldes tekkis idee koostada Siinmaa objektidest-arhitektuurist ülevaatlik teabematerjal.


Algallikate kogumise käigus leidsin 1981. aasta 13. novembri Sirbist ja Vasarast järgmist: Siinmaa mälestustahvli autor on Ekke Väli ja see paigutati Siinmaa elamule Rüütli 1a välisukse kõrvale 24. oktoobril 1981. aastal. Sündmus leidis aset Eesti arhitektide liidu arhitektuuriseminari käigus Pärnus.



Olev Siinmaa 100. sünniaastapäevale pühendatud mälestusmärgi avasid tolleaegne linna täitevkomitee esimehe esimene asetäitja Endel Laos ja kunagine Tartu linnaarhitekt Arnold Matteus.



Seoses mälestustahvli avamisega toimus Olev Siinmaa loomingule ja 20. sajandi esimese poole arhitektuuripärandile pühendatud seminar, millel esinesid Jüri lass, Vilen ja Liivi Künnapu, Arnold Matteus, Leonhard Lapin, Ignar Fjuk, Kirmo Mikkola, Tiit Kändler ja külalised Lätist ning Moskvast.



Pärnule oli 23. ja 24. oktoobril 1981 toimunud arhitektuuriseminar tähelepanuväärne tervikuna. Peale Siinmaa pärandi kajastati sellel Pärnu aktuaalsemaid ja olulisemaid teemasid nagu Pärnu linna üldplaneering ja muinsuskaitse arengusuundade tutvustamine, Pärnu kesklinna detailplaneering ja selle tarbeks korraldatud arhitektuurikonkursi tulemuste arutelu.



Kokkupuuted siinse arhitektkonnaga on näidanud, et selliseid regulaarseid ja ülevaatlikke seminare, kus oma ala asjatundjad vahetavad mõtteid Pärnu muinsuskaitse, linnaplaneerimise ja arhitektuurialaste teemade üle, oleks hädasti vaja. See annaks kõigile spetsialistidele võimaluse pidevalt osaleda linnale tähtsate küsimuste arutelus.



Ilmselt ”kadus“ bareljeef Rüütli 1a-lt hilisemate restaureerimistööde käigus. 14. märtsi Pärnu Postimehes ilmunud artiklis pakutud bareljeefi paigaldamine Siinmaa parki vajab kaalumist nagu bareljeefi taasasetamine selle algsele asukohale Siinmaa eramu seinal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles