Paikuse tüdruk võitis “Kuldlehekese” grand prix’

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Folklooripäeval Vango talus Saarde vallas sõbruneti, tutvustati üksteisele eri maade rahvalaule, uudistati vanu põllutöömasinaid ja maitsti pererahva valmistatud eesti rahvustoite.
Folklooripäeval Vango talus Saarde vallas sõbruneti, tutvustati üksteisele eri maade rahvalaule, uudistati vanu põllutöömasinaid ja maitsti pererahva valmistatud eesti rahvustoite. Foto: Urmas Saard

Andekad laululapsed Euroopa eri nurkadest said Pärnumaal rahvusvahelisel laulukonkursil osalemise kõrval aimu sellest, mismoodi näeb välja eestlaste rehepeksumasin ja kuidas maitsevad Mulgi puder ja suitsuräim.

Pärnu Kunstide maja korraldatud festivalil “Kuldleheke” võistlesid lauljad kahel konkursil ja välja anti kaks grand prix’d.

Festivali grand prix’ võitis Paikuse põhikooli 3. klassis õppiv ja selle kõrvalt laulda armastav Wanda-Helene Ollep, keda juhendab Kunstide majas Margrit Kits.

Rahvalaulu grand prix’ pälvis Vjatšeslav Kuznetsovi õpilane Natalia Zukovets Venemaalt.

Esimesel võistluspäeval sõitsid Türgist, Venemaalt, Poolast, Saksamaalt, Leedust, Lätist, Ukrainast, Serbiast, Rumeeniast ja Maltalt kohale jõudnud delegatsioonid ühes Pärnumaa oma noorte lauljatega Saarde valda Vango tallu folklooripäevale.

Esinemisjärjekorra loosisid lauljad endale välja rehepeksumasina abil, mis oli ümber ehitatud ja nägi välja nagu Lotte loteriimasin. Peale võistulaulmise mängiti rahvalikke mänge, uudistati vanade tööriistade väljapanekut ja maitsti pererahva valmistet suitsuräime, karaskit ja muid meie rahvustoite.

Festivali üks eesmärke on pakkuda rahvusvahelise konkursi kogemust Pärnumaa oma noortele lauljatele, kellel tänavusel konkursil läks väga hästi.

Seitsme- kuni 12aastaste vanuseastmes pälvis rahvalaulukonkursil esikoha Maria Markiewicz Poolast, teise koha saavutas Triin Veissmann Eestist (õpetaja Endla Murd) ja kolmanda koha Enya Magri Maltalt.

13–15aastastest võitis rahvalaulukonkursi Ivo Leesaar Eestist (õpetaja Anne Uusna) oma kaasmaalaste Maret Palusalu ja Karmen Kõrnase ees (mõlemat juhendab Endla Murd).

Festivali teisel päeval koguneti Pärnusse Kunstide majja ja seal leidis aset pop-jazz’i-konkurss.

Seitsme- kuni üheksa-aastastest võitis Aleksandra Ryszka Poolast, talle järgnesid Mateja Bokan Serbiast ja Ann Marii Kirsi Eestist (õpetaja Anne Uusna).

Kümne- kuni 12aastastest tuli esikohale Kinga Konefal Poolast, teise koha saavutas Galea-Ruter Scicluna Maltalt ja kolmandaks jäi Maria Markiewicz Poolast.

13–15aastaste seas tunnistati parimaks Karmen Kõrnase esitus (õpetaja Endla Murd). Teise koha teenis välja rumeenlanna Antinia Andrada Simion ja kolmanda koha Katja Oseloff Saksamaalt.

16–19aastaste lauljate vahelisel konkursil võidutses Sandra Kahu Eestist (õpetaja Pilvi Karu). Siingi läks teine koht Rumeeniasse Miruna Bianule. Kolmanda koha sai Magdalena Choluj Poolast.

Oma õpilastele pöialt hoidnud ja nendega koos rõõmu tundnud Margrit Kits, Endla Murd ja Anne Uusna on kõik Kunstide maja laulu- ja muusikaringide juhendajad.

Samuti jagati eriauhindu.

Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakond, mille juhataja Andrus Haugas osales žürii töös, andis oma auhinna Galea-Ruter Sciclunale Maltalt. Vango talu eriauhinna pälvis Triin Veissmann Eestist. Eesti jõuluvanade ühendus tunnustas Malta ja Serbia lauljaid ning Pärnu Kunstide maja Leedu, Rumeenia, Ukraina ja Poola soliste.

“On meeldiv tõdeda, et osalejate tase oli taas kõrge ja ühtlane. Ühelt poolt teeb see žürii töö keeruliseks, teisalt näitab, et paljudes riikides töötavad võimekad lauluõpetajad. Eriti rõõmustav on see, et Eesti kuulub üha kindlamalt nende riikide hulka,” sõnas žüriis osalenud Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juht Andrus Haugas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles