Koonga õpilased koostavad õppereisist kalendri

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koonga põhikooli õpilased kogesid õppereisil Lõuna-Eestisse sealse maastiku eripära.
Koonga põhikooli õpilased kogesid õppereisil Lõuna-Eestisse sealse maastiku eripära. Foto: Agnes Kool

Koonga põhikoolis pannakse rõhku loodusharidusele, sügiskuul viis õppereis lapsed ja nende õpetajad Lõuna-Eestisse, et näha, kuidas on eri tegurid mõjutanud Devoni liivakivi.

Õppereisi raha eraldas SA Keskkonnainvesteeringute Keskus koolist esitatud projektile “Biootiliste ja abiootiliste tegurite mõju Devoni liivakivile”, keskkonnateadlikkuse programmist jagus ettevõtmiseks umbkaudu 1800 eurot.

“Tänavuse õppekäigu jooksul kogutud materjali põhjal valmivad meil 2013. aasta seinakalendrid, mis sisaldavad pilte ja teoreetilist materjali, ja nende põhjal valmivad ka töölehed,” selgitas Koonga põhikooli direktor Ülle Andrea retke käegakatsutavat tulemust.

Projekti sisulise juhi, loodusainete õpetaja Hele Nööri ja arvutiõpetaja Agnes Kaio juhendamisel kujundatud kalendris on kasutatud valikut õpilaste tehtud fotodest ja kuude juurde lisatud tekstid harivad täiskasvanuidki. Näiteks saab teada, et Devoni kivimite paksus kodumaal võib ulatuda 500 meetrini, kuidas liigitatakse ürgorge ja kus asub Setumaa Sahara.

Madalal Pärnumaal kasvanud lapsed käisid Karksi-Nuia ürgorus, Helme ja Piusa koobastikus, Värska liivikutes, Taevaskojas ja parvetasid Ahja jõel.

“Piusas on vast avatud külastuskeskus, mille seinad on liivakivist,” mainis õpetaja Nööri. “Õpilastele pakkus huvi 3D-mudel, nägime, kuidas näevad välja koopad, kuhu külastajaid enam ei lubata, ja kasulik oli film, milles tutvustatakse koobaste elanikke, nii käsitiivalisi, liblikaid, vesilikke kui konni.”

Äsjase reisi muljed jäädvustuvad PowerPointi esitlusena nagu eelmise kahe omadki.

“Kõnealune projekt on meil läbi aastate juba kolmas õnnestumine,” märkis direktor. Lisades, et tunamullu valmisid PowerPointi esitlused keskkonnainvesteeringute keskuse toetatud projekti “Lubjakivi – Koonga valla rikkus” kohta ja mullu projekti “Inimese mõju maastikule – looduskaitse versus loodusvarade kasutamine” põhjal õppematerjalidena lauamängud, viktoriiniküsimused ja temaatilised voldikud.

“Kirjutasime oma projekti jätkusuutlikuna, järgmiselgi aastal plaanime õpilaste ja kohalike elanike keskkonnateadlikkust tõsta,” ütles Andrea.

Kalendrid saavad endale Koonga valla mõlema kooli, nii Koonga kui Lõpe õpilased, lapsevanemad, raamatukogud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles