Sügisene istutamine päästab kastmisvaevast

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisel istikutel valminud viljad aitavad inimestel omale meeldivaima sordi välja valida, rääkis Neeva aia peaaednik Maarja Nõmme eri sügissorte kandva pereõunapuu juures.
Sügisel istikutel valminud viljad aitavad inimestel omale meeldivaima sordi välja valida, rääkis Neeva aia peaaednik Maarja Nõmme eri sügissorte kandva pereõunapuu juures. Foto: Ants Liigus

Vihmane oktoober on parim istutusaeg, sest taimed jõuavad veel juurduda ja aiapidajad pääsevad tüütust ja kulukast kastmistööst.

Põhimõtteliselt võib konteinerites kasvavaid põõsaid ja puid istutada, kuni labida veel mulda vajutada suudate.

Ehkki tänavune sügis on vihmane ja istutamisjärgsetel nädalatel pole vaja kastmisega palju pingutada, tuleb jälgida, ega maapind liig niiske ole. Sellisel puhul võiks istutamise parem kevadeks jätta, rääkis Pärnu Aiamoori istikuäri aednik Helen Pitk.

“Sügisene istutusaeg on seepärast hea, et taimed panevad kogu jõu juurdumisele ja maapind on niiske. Eriti hea on sügisel istutada sellistes kohtades, kuhu pole mahti tihti minna, näiteks kalmistul,” soovitas Pitk.

Harutage ja lõigake

Väetamisega ei tasu sügisel üle pingutada. Hea oleks istutamise ajal panna auku kompostmulda ja väetist anda alles kevadel.

Kui konteinertaimi võib istutada igal ajal, siis paljasjuursete puhul tuleks ära oodata aeg, kui neil lehed kergelt maha kukuvad: nii pole taimel tarvis lehtedele toitaineid hankida ja ta saab keskenduda juurdumisele.

Praegu istikut potist võttes on taime juured tõenäoliselt juba liiga pikaks kasvanud, nõnda et neid tuleks kindlasti pisut harutada ja vajadusel kärpida. Ehkki paljud inimesed pelgavad juurte kallale kääridega minna, ei maksa sugugi karta, et juurt lõigates taim sureb, pigem vastupidi: ergutab kasvamist. Hekitaimi istutades võiks neil oksad tagasi lõigata, see soodustab samuti juurdumist, rääkis Pitk.

Viljad aitavad valida

Üks põhjusi, miks sügis on parim aeg istikute ostuks, on seegi, et paljudel taimedel on viljad küljes ja nii on kergem endale sobivaim sort välja valida.

Papsaares Neeva aias sai eile uudistada, missuguseid vilju kannavad nii tavalised, sammas- kui iluõunapuud, samuti vaarikad, arooniad ja avamaa viinamarjasordid.

Aiandi juhataja Tamara Mesila rääkis, et sügisel oleks mõistlik istutada näiteks vaarikaid ja musti sõstraid, sest neil ilmuvad võrsed kevadel väga vara ja alles siis istutades kipuvad need katki minema. Pannes taimed maha sügisel, jõuavad need juurduda ja järgmisel suvel on suur lootus saaki saada.

Sügisel lasevad aiaärid istikute hinnad alla ja nüüd võib soovitud taimed ära osta isegi siis, kui veel pole sobivat istutuskohta valitud.

Taime saab koos potiga talveks kuhugi mulda panna, et see siis kevadel püsivasse kohta istutada. Samamoodi võib käituda paljasjuursete taimedega: sügisel mulda talvituma ja alles kevadel püsivasse kohta.

Marjapõõsad tasub panna mulda kuni kümme sentimeetrit sügavamale, et osa pungi jääks mulla alla ja hakkaks võrseid ajama. Sama jutt käib elulõngade kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles