Muusikaline tervitus fjordidemaalt

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kai-Tõe Ellermaa ja Elise võõrustavad Norra koore.
Kai-Tõe Ellermaa ja Elise võõrustavad Norra koore. Foto: Ants Liigus

Mais tegi Pärnu Eliisabeti kiriku tütarlastekoor Elise meeldejääva kontserdireisi Norra ajaloolisse pealinna Bergenisse, kus neid võõrustasid kohalikud lastekoorid. Järgmisel nädalal jõuavad Norra laulutüdrukud Pärnusse.

Muusikalise kingitusega tulevad külla Bergeni toomkiriku tütarlastekoor ja Melandi kommuuni Octavia tütarlastekoor, et anda Elisega kaks ühiskontserti: esmaspäeval Tõstamaa mõisas ja kolmapäeval Eliisabeti kirikus. Mõlemad kontserdid on tasuta.

Elise kontsertmeister Toivo Traks lausus, et Norra tütarlastekoorid tulevad siia suhteliselt väikese koosseisuga, kuid on väga hea häälekooli ja kõrgetasemelise kõlatehnikaga muusikakollektiivid. Koore juhatab Bergeni muusik-dirigent Eirin Beate Åserud-Løvlid.

Mõlemad koorid, mis aktiivselt võtavad osa Norra ja eelkõige Bergeni muusikaelust ja käivad kontserdireisidel välisriikides, on Eestis esimest korda.

Bergeni ja Melandi tütarlastekoori kavas on eelkõige Norra muusika, aga ka nüüdisaja heliloojate komponeeritud või arranžeeritud peamiselt vaimulik muusika.

Eliisabeti kiriku tütarlastekoor on tegutsenud 1990. aastast, kogu aeg asutajadirigendi Kai-Tõe Ellermaa käe all. Koor on esitanud nii kirikumuusikat kui laulnud koolides, kontserdisaalides, vabaõhulavadel.

Elise kontserdireiside geograafiagi on üsna lai, hõlmates suurt osa Euroopast: Soomest Slovakkia ja Rootsist Suurbritanniani.

Edukalt on esinetud konkurssidel ja festivalidel, näiteks Veldhoveni noortekooride festivalil Hollandis, “Slovaki Cantatil” Bratislavas, Nancy koorifestivalil Prantsusmaal, “Eisteddfodil” Llangollenis Walesis. Elise on üllitanud kolm CDd oma repertuaariga.

Ühiskontserdil Norra kooridega esitab Elise kireva kava, kuhu mahub muusikat barokist spirituaalini, Eesti heliloojate loomingust nüüdisaegsete vaimulike lauludeni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles