Vändra lapsed õpivad õues

, bioloogiaõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õuesõppetund Vändra gümnaasiumis.
Õuesõppetund Vändra gümnaasiumis. Foto: Erakogu

Juba kolmandat aastat osalevad Vändra gümnaasiumi õpilased õuesõppeprojektides, täna oli võistlemise ja kokkuvõtete tegemise päev.

Koolimaja ja selle ümbrus oli saginat täis, sest looduse tundmaõppimise projekti lõpuüritusel osales 161 õpilast. Võisteldi GIS-mängus, mda juhendasid Pärnu loodus- ja tehnikamaja inimesed. Nelja-viieliikmelised võistkonnad pidid leidma kõige lühema tee GIS-mängu lõpp-punkti ja kirjeldama igas punktis selle ümbrust ning objekte, mida nad seal silmasid. Lühima teekonna läbis Vändra gümnaasiumi 9. klassi poiste võistkond, kelle raja pikkuseks oli vaid 1,49 kilomeetrit ja läbimiskiiruseks 11,5 km/h.

Võisteldi ka plakatite joonistamises/koostamises, võistkond pidi kodutööna valminud kavandi abil valmistama kohapeal teemakohase ja pilkuköitva plakati. Plakateid sai kokku 34, mis kõik olid värviküllased ja kenad. Parimate võistkondade õpilasi autasutati loodusteemaliste raamatutega.

Õuesõppe kogemusi on Vändra koolis kogutud mitu aastat. Nii võisid 5.–9. klasside  õpilased 2010/11. õppeaastal õuesõppe tundides Eesti ökosüsteeme tundma õppida. Möödunud õppeaastal said 6.–9. klasside õpilased selgeks Eesti pinnavormid ja kivimid ning gümnaasiumiõpilased kogusid aktiivõppes energiamajanduse ja sellega seonduvate keskkonnaprobleemide kohta teadmisi. 1.-6. klassi laste õuesõpe toimus teemal "Looduse mitmekesisus ja rabade elurikkus".

Alanud õppeaastal tegeleb 1.-6. klass õuesõpes jäätmekäitluse ja atmosfäärikaitse teemaga ning 7.-9. klass õpib loodust tundma.

Looduse tundmaõppimise projektis osalesid sel õppeaastal koos Vändra gümnaasiumi õpilastega Juurikaru ja Pärnjõe põhikooli õpilased. 7. klasside õpilased käisid Pärnu rannaniidu looduskaitsealal GPSidega orienteerumas ja ülesandeid lahendamas ning Pärnu loodus- ja tehnikamaja tegemistega tutvumas. 8. klassid olid väljasõidul Tartus, kus ülikooli botaanikaaias tutvusid tarbetaimedega ja Kassitoome pargis Toomemäel mõõtsid oru nõlvasid ja puude kõrgust. 9. klasside õpilased said tutvuda sügisese linnupüügiga Kabli linnujaamas ning rannarahva tegemiste ja toimetamisega RMK programmi raames „Merelt maale ja maalt merele“.

Õuesõpe on laste seas populaarne, seda kinnitavad väljavõtted blogist – õpilaste kommentaarid õppepäevade kohta. Nii võib sealt lugeda järgmist: „See oli tore õuesõppe päev, kus saime palju uut ja põnevat teada. Giid oli väga tore, rääkis hästi palju, sain väga palju targemaks, külastan võib-olla kunagi veel botaanikaaeda ja soovitan ka oma tuttavatel seda külastada. Sain palju uusi teadmisi ja kogemusi.“

Õuesõpet Vändra gümnaasiumis on  aidanud rahastada keskkonnainvesteeringute keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles