Retseptid hoidistemessilt

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Jõhvika-küüslaugukaste

1 kg jõhvikaid, 0,5 l mett, 400 g küüslauku, koorega sidrun.

Jõhvikad, sidrun ja küüslauk aja läbi masina, lisa mesi. Lase päev–paar seista. Jaga purkidesse. Hoia külmas.

Tiiu Sommer

“Särtsukurgid”

4 kg kurki, 1,4 kg suhkrut, 300 g soola, 200 g 30%- list äädikat, peotäis tükeldatud tilli.

Pese kurgid ja viiluta. Sega kõik ained omavahel kokku ja lase 24 tundi seista, vahepeal sega, et sool ja suhkur sulaksid. Pane purkidesse ja säilita jahedas. Salatit ei ole vaja kuumutada.

Inge Must

“Nohu surm”

1 kg tomatit, 200 g mädarõigast, 50–100 g küüslauku, 1 spl soola, suhkrut, äädikat.

Tomat, mädarõigas ja küüslauk aja läbi hakklihamasina. Mädarõika ajamisel kasuta kilekotti, muidu tapab mädarõika vänge hais. Sega kõik ained omavahel ja pane purki. Hoia külmkapis.

Inge Must

Õuna-porgandi-pihlakamoos

600 g pihlakaid, 400 g porgandit, 1 kg õunu, 200 ml vett, 700 g suhkrut, 0,5 dl brändit, peotäis hakitud münti.

Pihlakatel lase 24 tundi sügavkülmas seista, siis pese ja keeda poole koguse veega pehmeks ja püreesta saumikseriga. Keeda puhastatud ja tükeldatud porgandid ning õunad ülejäänud veega pehmeks (umbes tund) või püreeri. Segud kalla kokku ja hauta vaiksel tulel tund aega, siis lisa suhkur ja kuumuta kümme minutit. Kõige lõpuks lisa hakitud münt ja brändi, kuumuta pisut ja kuumalt purki.

Inge Must

Kurgi-õunamoos

1 kg õunu, 1 kg lavakurke, 800 g suhkrut, 2 spl peenestatud piparmünti, 0,5 tl sidrunhapet, 0,5 klaasi vett.

Lõika pestud kurgid viiludeks. Eemalda õuntelt südamikud ja viiluta. Keeda õuna- ja kurgiviile väheses vees kaane all 15 minutit. Tõsta keedunõu mõneks minutiks pliidi servale. Püreesta keedus saumikseriga. Lisa suhkur, piparmünt ja sidrunhape. Keeda tugeval tulel pidevalt segades veel viis minutit. Pane moos purkidesse ja kaaneta õhukindlalt.

Tuhalaane külaselts

“Amsterdami sibulad”

2,5 kg väikseid sibulaid, 1 tl kurkumit, 1 kg suhkrut, 1 spl soola, 2 spl sinepiseemneid, 6 spl 30%-list äädikat, liiter vett

Keeda vesi suhkru, soola, kurkumi ja sinepiseemnetega läbi, sega sisse neli supilusikatäit äädikat. Tõsta keedunõusse sibulad ja lisa nii palju vett, et sibulad oleksid kaetud. Keeda kuus kuni kaheksa minutit ja jahuta. Nüüd tõsta vahukulbiga sibulad steriliseeritud purkidesse. Marinaad aja korraks keema, lisa ülejäänud äädikas ja vala sibulate peale. Kaaneta purgid.

Riina Luik

“Vägev salat”

2 kg sibulaid, 0,8 l head toiduõli, 0,5–0,8 l tomatipastat, 4 kg tomateid, 2 kg aedube, 5–6 spl meresoola, 6–8 spl suhkrut, 3 spl 30%-list äädikat.

Sibul tükeldada ja klaasista õlis, lisa tomatipasta ja kuumuta. Tomatid tükeldada, aed-oad leota ja keeda üks tund. Sega omavahel kõik komponendid ja lisa sool, suhkur ja äädikas. Kuumuta, pane purki ja sulge purgid kohe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles