Kadri Simson: Elektri hinna tõusu saab leevendada

Kadri Simson
, riigikogu liige (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Erakogu

Pole palju neid inimesi, kes ei mäletaks Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) möödunud valimiste loosungit, milles kodukulud lubati alla viia. Paljudele meist saadeti koju leping valijaga ja seal kinnitati sedasama lubadust allkirjaga.

Suurimad hinnatõusud

Tegelikkuses tulevad suurimad hinnatõusud just IRLi ministri haldusalast. Eesti Energia uus hinnakiri lubab selgesti prognoosida, et elektri hinna tõus tuleb suur. Kui tarbija liitub Eesti Energia kuuekuulise fikseeritud hinnaga lepinguga, kerkib tema elektri põhitariif praeguselt 3,15 eurosendilt 4,99 eurosendini. See tähendab põhitariifi hinna tõusu 58 protsenti.

Peale selle on konkurentsiamet lubanud Eleringil tõsta võrgutasusid 13,3 protsenti. Kõik see tähendab inimese elektriarve kasvu uuel aastal vähemalt viiendiku võrra.

Ei saa unustada fakti, et avatud turult hakkavad elektrienergiat ostma väiksemadki ettevõtted, mis seni said osta elektrit veel suletud turult. Nendegi tooted lähevad selle tagajärjel kallimaks ja see kajastub üldises hinnatõusus.

Hinnatõusu eest on Keskerakond ja eksperdid hoiatanud juba üle aasta. Me tuginesime andmetele, mis selgusid elektrituru avanemisest suurtele ettevõtetele.

Nimelt, 2010. aasta 1. aprillist on Eestis suurtarbijad, mille aastane tarbimismaht ületab kaht gigavatt-tundi, kohustatud ostma elektrit elektribörsilt. Partsi juhitav ministeerium jälgis, mida tähendas elektrituru avanemine suurettevõtetele. Majandusministeeriumi andmetel oli elektri hind avatud turul keskmiselt 46 eurot megavatt-tunni eest ehk ligi 50 protsenti kõrgem kui Narva elektrijaamadest tuleva elektri reguleeritud hind.

Kui majandusminister teeb praeguses olukorras üllatunud ja abitut nägu, on see katse end süüst puhtaks pesta, samal ajal rahumeeli kasseerides hinnatõusuga kaasnevat senisest suuremat tulu, sest hinnatõus tähendab Eesti Energia kasumi suurenemist ja kerkivale hinnale lisanduvat praegusest kõrgemat käibemaksu.

Hinnatõusu leevendamine

Valitsuse seisukoht on, et elektri hind kujuneb järgmisest aastast elektriturul ja nemad ei saa midagi teha. Tõsi, elektri hinda börsil ei saa tõepoolest valitsus muuta, kuid iga inimese elektriarvel on komponente, mida valitsusel on võimalik reguleerida. Tarbija elektriarve koosneb elektri põhitariifist, võrguteenuse tasust, taastuvenergia tasust, elektriaktsiisist ja käibemaksust.

Suurem osa elektri hinnast on riigi kontrolli all. Euroopa mastaabis on elektrile lisatavad maksud Eestis väga kõrged.

Maksukoormus on meil kodutarbija elektrienergia hinnast umbes 30 protsenti, millest natuke suurem on maksude osa vaid Rootsis ja Portugalis. Enamikus Euroopa riikides on kodutarbija maksukoormus elektri puhul ligi 20 protsenti. Alla kümne protsendi moodustavad maksud kodutarbija elektri hinnast Lätis, Maltal ja Suurbritannias. Kodutarbijate maksudes sisaldub käibemakski, mida majandussurutise ajal samuti tõsteti.

Maksud on selgesti poliitiline otsus ja kui on soov leevendada elektri hinna tõusu tarbijatele, saab seda maksuotsustega teha.

9. oktoobril tuleb riigikogus arutusele Keskerakonna algatatud elektriaktsiisi vähendamise eelnõu, mille eesmärk oli leevendada 2013. aasta üleminekut täielikult avatud elektriturule.

Seda on võimalik teha, vähendades elektrienergia aktsiisi Euroopa Liidu kehtestatud miinimumäära – ühe euroni.

Praegu kehtiv aktsiis on 4.47 eurot megavatt-tunni elektrienergia kohta. See kehtestati 2007. aastal ja juba toona tunnistas esimesi kuid majandusministri positsioonil Parts, et ta ei oska selgitada, millise analüüsi tulemuste põhjal aktsiisimäärad kehtestati ja kas sellist analüüsi on üldse tehtud.

Keskerakonna fraktsioon on pakkunud ühe mooduse elektri hinna tõusu leevendamiseks ja neid võimalusi on veel.

Elektri kallinemine lööb eriti valusalt väiksema sissetulekuga peresid ja on seega taas üks ebaõiglane samm, kus maksukoormus pannakse neile, kes seda kanda ei suuda.

Nii mõnelgi juhul võib ju kallist asjast loobuda, aga elekter kahjuks nende hulka ei kuulu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles