Paikuse kooli kuuendikud käisid Vene gümnaasiumi avastamas

, vene keele õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paikuse põhikool.
Paikuse põhikool. Foto: Urmas Luik

Vaevalt said Paikuse põhikooli kuuendikud vene keele õppimisega algust teha, kui kõlas küsimus: “Kas need venelased ikka eesti keelt õpivad või kuidas?“ 

Tõestamaks, et venelased õpivad eesti keelt ja on muidu ka üsna nende endi moodi, lubas õpetaja oma õpilastele, et viib nad vene kooli külla. Tingimuseks oli, et kaasasaajad pidid terve esimese koolikuu kõvasti pingutama.

Huvi ja tahtmine oli suur ning valiku tegemine raske. Aga reede hommikul asus vallabuss teele, sõitjateks Paikuse kooli 21 kuuendikku, kes vene keele õpetaja suureks rõõmuks bussis venekeelse laulu „Чунга чанга“ lahti lõid.

Vene gümnaasiumis ootas meid sõbralik vastuvõtt põgusa tutvumisringiga. Seejärel olid kahe eri õppekeelega kooli kuuendate klasside õpilased ühises eesti keele ja muusika tunnis.

Vene kooli eesti keele õpetajale Luule Kustassoole oli see esmane kogemus, kus tunnis on nii erineva keeletasemega õpilased. Ühise keeletunni teema oli „Kes palju käinud, see palju näinud“, mille raames tutvuti eesti ja vene keeles olevate sarnaste sõnadega. Õpilased täiendasid ja abistasid üksteist, ülesandeid lahendati rühmas ja paaris, koos lauldi „Helesinist vagunit“. Koostöö laabus.

Järgnes muusikatund, milles muusikaõpetaja Valentina Sutt tutvustas vene rahvapille, demonstreeris vene rahvariiete üht põhielementi – sarafani. Ka muusikatunnis leiti sarnasusi sõnavaras. Koos harjutati vene rahvalaulu „Kaseke“, mida saadeti puulusikatega rütmi lüües. Tund lõppes venekeelse ühislauluga.

Õpilased kuulsid õpetajatelt kiidusõnu. Lepiti kokku järgmine kohtumine, mis leiab aset novembris ja sedakorda juba Paikusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles