Uued raamatud

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uusi raamatuid tutvustab Hannely Raestu Pärnu keskraamatukogust

Aksel Tamm, “Ütle, tsensor, milleks sulle käärid: Keelamise lood”

Literaat, kriitik ja tõlkija Aksel Tamm kirjeldab arvukaid kokkupuuteid nõukogudeaegse tsensuuriga 1960. aastate algusest kuni perestroikani. Kirjastuse Eesti Raamat kauaaegse peatoimetajana tuli tal pidevalt laveerida plaanitäitmise ja tsensorite nõudmiste vahel, mis tänapäeval näivad pigem absurdihuumori kui reaalsusena. Glavliti üleriigiline eeskiri kirjandusteoste sisu kohta ei kuulunud vastuvaidlemisele, selle kohaselt ei tohtinud kirjandusteostes linnudki lennata üle Saksamaa, vaid üle Saksa DV või Saksa FV. Eesti NSVs likvideeriti Glavlit 1990. aastal.

Kuldsulg.

Boriss Gulko ja teised, “KGB mängib malet”

Nähes males oma prestiižile kasulikku spordiala, valvas nõukogulik süsteem tippmaletajate järele mitme spordiorganisatsiooni ja KGB abil. Nii mõnigi keeldus koostööst sportlaskarjääri rikkumise hinnaga, mõni kasutas välismaal võistlustel olles juhust ega pöördunudki tagasi NSV Liitu. Kuid leidus neidki, kes meelsasti tegid KGBga koostööd. Boriss Spasski, Viktor Kortšnoi, Garri Kasparov, Anatoli Karpov ja teised malekuulsused on pidanud KGBga nii või teisiti kokku puutuma.

Tammerraamat.

Sami Lotila, “Kasutusjuhend: Soome. Käsiraamat igale Soome kolijale”

Eesti olude ja inimeste kritiseerimisega tuntuks saanud Sami Lotila on kirjutanud asjaliku nõuanderaamatu neile eestlastele, kes soovivad järgneda oma kümnetele tuhandetele rahvuskaaslastele ja kolida Soome. Peale nõuannete, telefoninumbrite, ametiasutuste loetelude on raamatus üheksa ausat ja kohati šokeerivat intervjuud Soomes elavate eestlastega.

Massimedia.

Roger Moore, “Bond on Bond: Suur filmiraamat”

Tänavu tuleb ekraanile 23. James Bondi film „Skyfall“, tähistamaks 50 aasta möödumist esimese filmi „Dr. No“ linastumisest. Selle aja vältel on filmides mänginud Bondi kuus näitlejat (sealhulgas raamatu autor), agent 007 on tutvunud üle 55 Bondi-tüdrukuga, joonud arvutul hulgal vodka-Martinisid ja juhtinud viit Aston Martini mudelit. Bondist on saanud stiili-ikoon. Filminäitleja Roger Moore on raamatusse kogunud fotosid, mälestusi filmivõtetest, näitlejatest, režissööridest.

TEA.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles