Karri Tiigisoon: Oleme teinud koostööd ja pakkunud välja alternatiive

, Pärnu linnaarhitekt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linaarhitekt Karri Tiigisoon.
Pärnu linaarhitekt Karri Tiigisoon. Foto: Pärnu Postimees

Mis on arhitekti töö? Kuidas tuleks tagada, et linna olemasolevasse keskkonda ehitatakse sobivaid maju? Vastan, et kohalikus omavalitsuses töötavatel arhitektidel on õigus öelda, milline maja linna sobib.


Juba aastaid lisame detailplaneeringutesse ja projekteerimistingimustesse eskiislahenduse kooskõlastamise nõude. Nii on ka Kuu tänava detailplaneeringus.

Nõnda on enne projekti esitamist eskiislahenduse alusel võimalik veel otsustada, kas pakutav lahendus on sobiv. Ükski detailplaneering ei suuda nii täpselt tingimusi ette kirjutada, et oleks tagatud ainult sobivate majade kavandamine. Peale selle tuleb projekteerijale jätta tegevusvabadust.

Kõnealuse projekti puhul on problemaatiline see, et kooskõlastama ei tuldud eskiisi, vaid valmis projekti. Kuna tegemist on tüüpprojektiga, ei ole võimalik vestelda hoone arhitektiga, et koos maja keskkonda paremini sobitada. Airi Roots edastas pärast krundil käimist ja asjaolude selgitamist firma kodulehe, kus oli suur valik tüüpprojekte. Valisin tema palvel välja seitse projekti, mis kinnistule paremini sobivad, aga see ei aidanud edasi.

Kohtumisel abilinnapea juures sai põhimõtteid selgitatud. Lihtsuse ja selguse mõttes sai tõesti detailid tagaplaanile jäetud, kuigi arvan ka praegu, et Rääma lihtsate viilkatusega majade vahele ei sobi sambad, kaared ega baroksed rõdud. Üksikerandid piirkonnas ei saa olla reegli kujundamise aluseks.

Kahetsusväärselt on Airi Roots lisanud oma kirja asjaolusid, mis ei vasta tõele. Võin tunnistajate ütlustele tuginedes kinnitada, et suhtlemisel on Maie Kais käitunud tasakaalukalt ja väärikalt. Minu suhtumine Airi Rootsi ei ole negatiivne. Suhtlus on olnud sõbralik, kuid pooled on jäänud oma seisukohtade juurde. Väär on väide, nagu me ei oleks teadnud, kus nimetatud kinnistu asub või milline on seal miljöö.

Tegemist on üsna klassikalise teemaga. Viimase paarikümne aasta jooksul on muutlike olude tõttu kerkinud linna palju sobimatuid maju. Olen puutunud kokku arvamusega, et linnaarhitekt peaks olema rangem. Aga kui keelamine puudutab kedagi konkreetselt, ähvardatakse ja viidatakse halbadele näidetele.

Kohalikes omavalitsustes töötavad arhitektid ei ole kohustatud kooskõlastama kõiki esitatavaid projekte. Oleme teinud koostööd, põhjendanud oma seisukohti ja pakkunud välja alternatiive. See ei ole omavoli.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles