Ettevaatust taimetoitlusega!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapsad.
Kapsad. Foto: Ants Liigus

Mind sundis kirjutama noorte taimetoitlaste artikkel ”Veganism on tulevik“ (PP 17.05). Seal on õigeid mõtteid ja arutlusi, kuid see teema on keerulisem, kui algul paistab. Lihtsalt, et ma ühel heal päeval hakkan taimetoitlaseks, ei ole hea mõte.

Tsiteerin meie tipp-toitumisspetsialisti professor Selma Teesalu raamatust ”Toitumine, kehakaal, tervis“: viimase aja süsteemsete tippuurimuste andmed viitavad veel kord ammu tuntud probleemidele, mis tekivad taimetoitlastel pikema aja jooksul. Puuduvad teaduslikud ja kliinilised tõenduspõhised andmed, et pidevalt üksnes taimset toitu tarbivate indiviidide järglased (ja eriti viimaste lapsed) oleksid nii füüsiliselt kui vaimselt arenenumad ja tervemad.

Hoopis vastupidi – kestev taimetoit on suhteliselt kiirelt ohtlik imikutele, väikelastele juba isegi lakto-vegetaarse (piiratud taimetoitlus, kus on lubatud piimatooted) dieedi kestval kasutamisel. Laste puudujäägiks on lühike kasv, aneemia jpm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles