Erich Perner ähvardab uute rattaässadega

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viko treener Erich Perner.
Viko treener Erich Perner. Foto: Delfi

Vändra Vikost tulnud jalgratturid sõidavad Tour de France’il ja võidavad Prantsusmaal amatööride tippsõite, nad kasvatanud treener lubab peagi uusi talente näidata.

Erich Perner ütles, et küll järgmised kuumad nimed varsti teatavaks saavad, poisid sõidavad juba praegu korralikult. Tegelikult on päris noor ka Perneri esimene põlvkond, endale nime teinud ja Prantsusmaale jõudnud kolmik.

Peaaegu lõpuni Prantsusmaa velotuuril sadulas püsinud Cofidise esisõitja Rein Taaramäe ja taas tervenenud, väge ja häid sõite kogunud ning ilmselt profileeri naasev Tanel Kangert on 1987. aasta mehed, just Türgis EMi lõpetanud Silver Schultz vaid aasta noorem. Seega vaid 22-23aastased tulevikumehed.

Vändrast tuleb universaale

Kui paluda Perneril kolme kuulsat õpilast võrrelda, võtab ta ette Taaramäe ja Kangerti.

“Rein ja Tanel on võimetelt võrdsed,” arutleb treener. “Mõlemad suudavad nii eraldistarti kui mäge sõita, mõlemad on universaalid ehk tuurisõitjad.”

Schultzist arvab Perner, et nii kõva kui Taaramäe ja Kangert ta veel ei ole, aga eeldustelt neile alla ei jää.

“Silver on viimaste aastatega kõvasti arenenud,” kinnitas Viko treener. “Tedagi võib universaaliks pidada. Mägedes ja temposõidus jääb ta veel Tanelile ja Reinule alla, puhas sprinter ka ei ole, aga finišis on tal jalga ja kiirust ikka päris kenasti.”

Taaramäe debüüdi kohta Tour de France’il arvas Perner, et ilmselt polnud ta kunagine õpilane eriti heas hoos ja punnitas seal üliässade seltskonnas poolvägisi midagi teha.

“Midagi mäe- ja vahefinišites Rein ikka nokkis, aga paistab, et Cofidise bossid nõudsid Reinult liiga palju ja lasid tal end tühjaks tõmmata,” arutles Perner. “Ja see rataste vahetus enne tuuri oli ikka päris imelik liigutus. Selge see, et harjumatu asend tekitas probleemid.”

Schultz vaatab kõvemat klubi

Euroopa meistrivõistlustel Ankaras kuni 23aastaste sõidu ainsa eestlasena lõpetanud, võitjale 5 sekundit kaotanud ja 29. koha saanud Silver Schultz oli tegijate seas juba 2005. aastal, kui käis 17aastasena noorte rahutuuril ja aitas Kangertil ning Taaramäel esikolmikukohti saada.

Kodumaal on tal ette näidata Eesti omaealiste grupisõidu tänavune meistritiitel ja ainsa vändralasena 2008. aasta etapivõit mainekal Saaremaa tuuril.

Prantsusmaale jõudis Schultz 19aastasena 2007. aasta sügisel. Esimene peatuskoht oli kategooriata klubi Limogesi külje all, kus ennegi eestlasi (Kibur, Ruubel, Tammiste, Puhm) olnud. Osaleti amatööride tugevuselt kolmanda taseme sõitudel. Schultzil õnnestus üsna kohe 6-7 võitu saada, prantslastele muljet avaldada ja veidi paremasse klubisse jõuda.

2008. aastal sõitis Schultz Bourg de Bresse meeskonnas, teenis hooajaga kolm esimese kategooria võitu ja sai tänu Erki Pütsepa toetusele koha amatööride eliitklubisse EC St. Etienne Loire. Seal sõidab Schultz praegugi, kuid vaatab juba ringi kõvema ja parema seltskonna poole.

“Tahaks tihedamat võistluskalendrit, rohkem koos proffidega võistelda,” ütles Schultz Ankaras EMi lõpetades Delfi sporditoimetajale. “Selleks, et ise profilepingut saada, on vaja rohkem võite, kui mul ette näidata. Amatööride eliitsõitude võite peaks ikka olema vähemalt kolm-neli. Mu parim koht on seni teine, Loire’i mullusel velotuuril jäin vaid sekundiga üldvõidust ilma.”

Arengu viimase aasta jooksul hindab Schultz siiski silmnähtavaks, see lubab tal lähima aja eesmärke sõnastada.

“Tegime koos Kangertiga talvel kõvasti mahtu. Hea, kui selline mees ees on, kes sind vajadusel oraga trenni ajab ja motivatsiooni kergitab,” rääkis Schultz.

“Kui hooaeg algas, sain kohe aru, et olen astme jagu kõvemaks saanud. Aga mõistan sedagi, et 30aastaselt pole mõtet amatöör olla. U23 vanuseklassis läheb mul viimane aasta ja ma arvan, et kui ma kahe lähima aasta jooksul läbi murda ei suuda, siis ei suudagi. Aga loodan järgmiseks kevadeks saada veel kõvemaks ja ponnistan ikka edasi tipu poole,” lisas Schultz.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles