Kohus mõistis "mendimaja" õhkida ähvardanud noormehe tingimisi vangi (1)

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Laupäeval jõustunud otsusega mõistis Pärnu maakohus tingimisi vangi 16aastase noormehe, kes mullu detsembris helistas kolm korda hädaabinumbril 112 ja ähvardas õhkida pommi.

Süüdistuse järgi helistas noormees mullu 5. detsembri õhtul Pärnu-Jaagupi alevis asuvast korterist isikliku mobiiltelefoniga hädaabinumbril 112 ja ähvardas: "Pärnus tasulises parklas seisab Volvo V70, seal on pomm, mis lõhkeb 13 minuti pärast!"

Paar tundi hiljem helistas samas alevis asuvasse eramusse läinud noormees hädaabinumbril uuesti. "Panen igale poole pommid! Pärnu-Jaagupi mendijaoskonnale panen kümne minuti pärast pommi, mis plahvatab!" ähvardas ta.

Kui noormees tosin minutit pärast südaööd uuesti häirekeskusele kõne võttis, ei olnud jutu sisu muutunud. "Ma panen pommi ja lasen kõik õhku," lausus ta kolmandas ähvarduses.

Kohus mõistis noormehele neli kuud vangistust, millest arvas maha tema eelvangistuses viibitud kaks päeva. Süüdimõistetu ei pea siiski trellide taha minema, kui ta ei pane aastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu ja täidab talle katseajaks pandud kontrollnõudeid ja kohustusi.

Lisakohustusena mõistis kohus noormehele käitumiskontrolli ajal kohustuse mitte tarvitada alkoholi. Peale selle peab süüdimõistetu tasuma riigituludesse sundrahaks ja kaitsjatasu katteks kokku 861 eurot.

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistas noormeest karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb avaliku korra rasket rikkumist relva või relvana kasutatava muu eseme, lõhkeseadeldise või lõhkeainega ähvardades. Võimalik karistus selle teo eest on rahatrahv või kuni viieaastane vangistus.

Kohtulahendis seisab, et karistust kergendava asjaoluna väljendas süüdimõistetu puhtsüdamlikku kahetsust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles