Kalur Tõnni Kusti alustab taevast

Silvia Paluoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
”Selliste teivaste otsas kuivatati kalavõrke,” räägib August Köster Kihnu muuseumis näituse “Mitmekülgne Tõnni Kusti” väljapanekut sättivale Eve Laosele oma kätetööst.
”Selliste teivaste otsas kuivatati kalavõrke,” räägib August Köster Kihnu muuseumis näituse “Mitmekülgne Tõnni Kusti” väljapanekut sättivale Eve Laosele oma kätetööst. Foto: Silvia Paluoja

Tõnni Kusti alustab maalimist taevast, pintseldab õlivärviga jõulised pilved vahuse mere kohale ja alles siis hakkab muu pildiga pihta.

“Mina enamasti joonistan peast, kõige enne teen plaadile taeva peale, sest kui tahad puuvõra või midagi kujutada, siis ei saa ju taevast tahapoole teha,” seletab kihnlastele Tõnni Kusti, massakatele ehk mandriinimestele August Köster oma lähenemist loometööle.

Kusti ei ole joonistamist kusagil õppinud, temal, vanal kaluril, on selle peale andi. Nii nagu tal on andi puutöö ja laevamudelite meisterdamise, pillimängu ja pildistamise peale. Sellepärast kannabki Kihnu muuseumis äsja avatud ja mai keskpaigani üles jääv näitus pealkirja “Mitmekülgne Tõnni Kusti”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles