Uue kunsti muuseumis kohtuvad saarlased ja kogujad

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvenäitusel saab näha teiste seas Marianne Mikko kogust pärinevat Põhja-Korea maalikunsti.
Talvenäitusel saab näha teiste seas Marianne Mikko kogust pärinevat Põhja-Korea maalikunsti. Foto: Erakogu

Laupäeval on Pärnu uue kunsti muuseum üritustest tulvil. Sinna tasub põigata nii käsitöösõpradel, kollektsionääridel kui väikesaarte tulevikust huvitujatel.

Kell 11 tuleb kokku Eesti saarte kogu, kuhu kuulub esindajaid pea kõigilt Eesti saaartelt. Arutatakse püsiasustusega väikesaarte seadust ning karmi kirja vabariigi valitsusele ja riigikogule, mille soovitakse, et saarte elanikke koheldaks võrdselt. Kohtumisest võtavad osa rootsi juurtega Jana Stahl Väike-Pakrilt ja Naissaare taasasustaja Tõnu Kaljuste, kes oskavad haaravalt saareelanike probleemist rääkida. Arutelule oodatakse kõiki huvilisi.

Keskpäeval avatakse pillimängu ja tantsuga Kihnu jõulubu (Kihnu jõulupuu) ehk traditsiooniliselt mandril elavate saarenaiste käsitööesemetega ehitud mänd. Sealsamas toimub kihnlaste jõululaat, pakutakse leiba eri Eesti saartelt.

Kell kolm avatakse talvenäitus "Kogu, hoia, jaga!", kus osalevad Soome, Ameerika, Vene ja Eesti kollektsionäärid. Näha saab Põhja-Korea maalikunsti Marianne Mikko kogust, Eesti kunsti meestearst Margus Punabi kollektsioonist, Mikko Savikko kokaraamatuid 1860. aastast ja lauanõusid, Toomas Pihti 1850.–1930. aastateni valmistatud jalgrattaid, Paul Firnhaberi vaipu, Honore Daumieri graafikat ja muudki.

Epp Maria Kokamägi toob näha oma Kihnust ja Tõstamaalt pärit kindakollektsiooni. Pärnu neiu Kristiina Saar tutvustab Jaapani animafilmide kangelasi. Näha saab nukke Kihnu muuseumi kogust, Vera Stanishevskaja keraamilisi ja klaasist hobuseid. Pärnakatest esinevad näitusel veel Riina Pull saanitekkidega ja veterankoguja Henno Sepp teemaga "Ema ja laps". Eriti omapärased on Indrek Aija fotokaardikogust pärit liidetud opkunsti teosed ja Heiki Kongi skulptuurid, mis on loodud tänavatelt korjatud prügist.

Kõik nimetatud kogujad on lubanud tulla näituse avamisele ja pajatada oma harrastusest.

Näitus jääb avatuks 12. veebruarini 2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles