Paluka talu pere kummardab mahekasvatatud kartuli ees

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Kogu elu on siin kartuli ümber keerelnud,” kostab Arnold Palu, aidates kaasa Tiia Lepmetsal täita OTTi ringi koormat.
“Kogu elu on siin kartuli ümber keerelnud,” kostab Arnold Palu, aidates kaasa Tiia Lepmetsal täita OTTi ringi koormat. Foto: Mailiis Ollino

Paluka talu peremees Arnold Palu ütleb, et tema on põline Lemmetsa elanik, esivanemate talukohad on siin ja ümberringi põllud on tema küntud. Selleks, et kasvatada kartulit, meie põhilist leivakõrvast.

“Kuue–seitsmeaastaselt panin kartuleid nagu ragin vao vahel, hobusega aeti vagusid ette ja kinni,” meenutab Arnold. “Kogu elu on siin kartuli ümber keerelnud, varem oli meil 30 hektarit maas, jäänud on üle kümne. Kartuliga on palju tööd ja iga aastaga jääb turg väiksemaks: kartulit süüakse vähem või tuuakse riiki sisse mujalt.”

Paluka talu on tunnustatud mahetootja, mis oma köögiviljasaadusi turustab OTTi ehk otse tootjalt tarbijale mõeldud müügivõrgustiku kaudu. Peremees on läbi proovinud kõik Eesti kartulisordid, jäänud on siinse mullastikuga sobivad. Kevadel plaanib ta kartuli maha panna kümmekonnale hektarile, peamiselt varajasi sorte, mille mugulaid võib jaanipäeva paiku süüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles