Kaia Iva: Palgavahe kanduks üle pensionisse

, sotsiaalkaitseminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Iva.
Kaia Iva. Foto: PP

Ligikaudu kolmveerandile Eesti tööealistest inimestest on praegune pensionisüsteem ebasoodne. Kuidas? Üle poole miljoni elaniku teenis 2016. aasta andmetel alla keskmise palga. Teame, et kui mullu kolmandas kvartalis oli keskmine brutopalk Eestis 1119 eurot, siis Pärnu maakonnas 887 eurot.

Kuna pensioni teine sammas sõltub palga suurusest, siis töötasu suur erinevus, sealhulgas Eesti eri piirkondade vahel, kanduks üle pensionisse. Paljudele tähendaks see toe otsimist sotsiaalabist, mis pole õiglane aastakümneid kohusetundlikult tööd teinud inimeste suhtes ja lööb maksumaksja rahakoti pihta. Ühiskond vajab kõigi töötajate pingutust.

Kui praegu saab 40aastase staažiga ja täiskoha, kuid miinimumpalgaga inimene pensioni 29 protsenti keskmisest palgast, siis 2050. aastal saaks ta pensionireformita kahe samba peale kokku 21 protsenti riigi keskmisest palgast. Reformiga moodustab tema pension 2050. aastal 29 protsenti keskmisest palgast. See osa ei tohiks mingil juhul väheneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles