Peeter Järvelaid: Naised vabariigi sünni juures Pärnus

Peeter Järvelaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Järvelaid.
Peeter Järvelaid. Foto: PP

Aasta enne Eesti Vabariigi 100. aastapäeva on Eesti meedias tekkinud torm veeklaasis, sest elavnenud huvi meie omariikluse ajaloo vastu on välja toonud kirglikke poliitajaloo tõlgendajaid, kes püüavad vahetult enne riigi suurt sünnipäeva kiirkorras oma nägemuse sängi suruda suuremat pilti viimase sajandi ajaloost. Selle asemel, et kuulata professionaalseid ajaloolasi, kes ehk aeglasemalt, kui meile meeldiks, aga siiski süstemaatiliselt on püüdnud omariikluse ajaloo nüanssidesse süveneda ja kelle uurimuse tulemusena võib uskuda, et pilt omariikluse algusest saab lähiaastatel palju selgemaks.

Just sel ajal, kui meil on lootus saada uusim allikakriitiline seis ajaloo selle osa kohta, ilmuvad inimesed, kes otsivad ajaloo suurt kangelast ja teatavad lausa avalikult, et rahvas pole kunagi riiki loonud.

Pärnu on õnnelik linn, sest meil on alles fotod sündmustest, mis toimusid Eesti riigi sünni manifesteerimise ajal. Nendelt piltidelt saaks üle lugeda naised, kes elasid kaasa 23. veebruaril 1918 rahvakogunemisel Pärnus Endla teatri ees platsil. Keskne kuju Eesti Vabariigi väljakuulutamises on Pärnu linnapea ja vandeadvokaat Hugo Kuusner (1887–1942).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles