Surnukirst teeveerel šokeeris kohalikke (2)

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihemetsa alevikus maantee äärde kunstiteosena paigutatud surnukirst ehmatas nii mõndagi möödujat.
Tihemetsa alevikus maantee äärde kunstiteosena paigutatud surnukirst ehmatas nii mõndagi möödujat. Foto: Erakogu

Esmaspäeva hommikul avanes Tihemetsas kohalikele elanikele kummastav vaatepilt: alevikku läbiva tee ääres lebas erksavärviline ja mitmesuguse ornamentikaga surnukirst. Sarga kõrval oli suur peegel ja ümberringi kummalisi sõnumeid edastavad plakatid, kirstu peal prill-laud.

Uulu-Valga maantee 33. kilomeetril asunud kirstu takseerisid usinalt alevikust läbisõitjadki.

“Vaatasin hommikul köögiaknast välja ja nägin, et tee ääres jäävad autod seisma ja muudkui pildistatakse,” meenutas tihemetsalane Leida Kaljaste. “Mõtlesin algul, et ehk on autokoormast midagi tee äärde kukkunud. Igatahes elus asi see olla ei saanud, sest mingit liikumist märgata polnud.”

“Hiljem läksid naabrid vaatama ja nad rääkisid siis lähemalt, mis seal oli,” ütles Kaljaste. “Naaber helistas politseisse ja teatas, et selline asi tee ääres segab liiklust.”

Kirst võib sümboliseerida sedagi, et ärge ennast surnuks töötage. Andrus Older

“Mõni kuu tagasi tuli siia elama üks boheemlasest kunstnik Andrus. Arvasime, et ju see tema töö on,” pakkus Kaljaste.

“Järgmise päeva lõuna paiku tuli sinna politseiauto, Andrus tuli sealt välja ja hakkas oma kodinaid kokku korjama,” kõneles naine. “See on vastik, et surnukirst tuuakse tee äärde.”

“Me olime šokeeritud. Paneb siia surnukirstu koos peegliga,” polnud nähtust vaimustuses ka Kaljaste naaber Tiina Nikula.

Kilingi-Nõmme konstaablijaoskonna noorsoopolitseinik Kairi Õilsalu palus kunstnikul tee äärest oma asjad ära koristada.

“Kirst tee ääres on paljudele šokeeriv,” sõnas ta.

Taiese autor Andrus Older selgitas politseile, et pani selle tee äärde kiiruseületajatele hoiatuseks. “Ega ta sellega midagi halba tahtnud. Ju tuli loomepuhang peale ja läks siis hoogu,” arvas Õilsalu.

“Igaüks näeb, mida tahab,” rääkis Older Pärnu Postimehele. “Kirst on kõigest asi ja see ei tohiks küll kedagi ehmatada.”

Selles performance’is peitub kunstniku jutu kohaselt palju mõtteid, aga algpõhjus oli ikkagi autoga kihutajad. “Vaata ette, mitte siia, roolirüütel,” seisis kirstu kõrval papitükil.

“Kuna oli töörahva püha, võib kirst sümboliseerida sedagi, et ärge ennast surnuks töötage,” märkis Older.

Küsimusele, kas kunstnikul on veel plaanis samasuguseid aktsioone korraldada, vastas mees, et kui hea idee tuleb, siis miks mitte.

Eri ameteid pidanud ja nüüd Tihemetsa elama asunud kuntsnik on oma sõnade järgi maalinud üle 4000 pildi ja korraldanud mitu performance’it.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles