Aasta emaks kandideerib perevägivalla all kannatanud naine (7)

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu naiste tugikeskus esitas üleriigilise aasta ema tiitli kandjaks viie lapse ema Haini Iloneni.
Pärnu naiste tugikeskus esitas üleriigilise aasta ema tiitli kandjaks viie lapse ema Haini Iloneni. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu naiste tugikeskus esitas üleriigilise aasta ema tiitli kandjaks viie lapse ema Haini Iloneni, kes aastaid kannatas perevägivalla all, kuid nüüdseks on lahutatud ja aitab samasugusse olukorda sattunud sookaaslasi.

Pärnu naiste tugikeskuse juhataja Margo Orupõld selgitas, et ta ei esitanud kahe tütre ja kolme poja ema Hainit aasta emaks protestivaimus. Naisliidu juhi Siiri Oviiri väljaütlemine, et aasta ema tiitlit vääriv naine peab olema abielus, tõstis konkursi varasemast enam esile, muidu poleks Orupõld kandidaadi esitamise tärminit teadnud. "Kuna teema päevakorda tõusis, märkasin, et tähtaeg kukub. Kuna meil on inimene, kes tõesti seda tiitlit väärib, tuli ta esitada," sõnas Orupõld.

Kandidaati toetab hulk eraisikuid ja kaheksa MTÜd, mille hulgas MTÜ Kodanikujulgus ja Eesti Punase Risti Pärnumaa selts.

Orupõld meenutas, et sellal kui Haini oma viie lapsega naiste varjupaika tuli, oli seal veel neli last ühes emadega. Hainil jätkus südant ja jõudu neljale võõrale lapselegi. "Pannkooke praadis Haini üheksale lapsele, mitte ainult oma viiele," meenutas Orupõld.

Olla ise kõige selle juures nii terve – sellist ema ikka annab otsida. Margo Orupõld

Tugikeskuse juhataja märkis, et pole näinud Hainit kunagi endast välja minemas, kuigi ta lapsed on kõik eri arenguetapis. 35aastase naise vanim laps on juba 15- ja noorim kaheksa-aastane.

Haini üürib neljatoalist korterit, kus elab koos lastega, ja käib tööl. Laste rootslasest isa küll elab ja töötab Eestis, kuid lapsi rahaliselt ei toeta. Praeguseks on Haini oma lastele kaks aastat kohtu kaudu elatist välja nõudnud, kuid kohtuvaidlus jätkub. "Kohtuprotsessi jooksul on tal ikka jõudu jagunud ja ta ütleb, et ükskord saab olukord lahenduse. Terapeutki märkis, et temas on olemas ürgema instinkt. Väga paljud ei saa nii keerulise rolliga hakkama. Olla ise kõige selle juures nii terve – sellist ema ikka annab otsida," kinnitas Orupõld.

Haini Ilonen teab laste ainsa ülalpidajana, et üksikema peab pere toimetulekuks iga päev palju pingutama. "Väga hea, kui hinnatakse ja märgatakse üksikemasid, eriti kui arvestada, kui palju üksi last kasvatavaid vanemaid meil on. Üksikema peab olema tugevam kui naine, kellel toetav mees kõrval," lausus ta.

Orupõld avaldas arvamust, et abielu ei ole kindlasti see, mis suhet koos hoiab. Näiteks on Hainigi lapsed kõik abielus sündinud.

Aasta ema kandidaadi seadmise esildises kirjutas Orupõld: "Pere ja kooselu on küll väärtused, kuid kõige väärtuslikum on see, et lapsed saaks kasvada nii, et nad ei peaks nägema ega kogema vägivalda, et suhted peres oleksid ausad ja puuduks silmakirjalikkus."

Orupõld lisas, et aeg läheb edasi, ühiskond areneb ja on inimeste vaba valik, kas olla abielus või ei. Inimesed võtavad omaks uudse tehnoloogia, aga ei taha muuta hoiakuid. "Needki peavad ajas muutuma," lausus ta.

Pärnu linnavalitsus tunnustas Haini Iloneni mullu aasta vabatahtliku tiitliga. Nimelt tegutseb ta Pärnu naiste tugikeskuse kogemusnõustajana, abistades teisi samasugusesse olukorda sattunuid. Tänavu alustas ta õpinguid Tartu ülikooli e-õppe kursustel lähisuhtevägivalla ja psühholoogia teemal.

Tiitliga pärjatu rääkis läinud aastal vabatahtliku tunnustust vastu võttes, et saatusekaaslaste aitamine toimib pigem teraapia kui kohustusena.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles