Mai lasteaias avati liiklusväljak

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

"Mai, me lasteaed, Mai, me lasteaed," kõlas valjuhäälne laste laul. Pikk ootusaeg jõudis lahenduseni. Kolmapäeval lõikasid Mai lasteaia direktor ja hoolekogu esinaine läbi liiklusväljaku lindi. Auringi sõitsid Kalevi jalgrattaklubi noored ratturid. Perede liiklusõhtu oli avatud!

Liiklusväljaku rajamist oli planeeritud 2016. aastast, kui Pärnu linnavalitsuse organiseerimisel uuendati lasteaia õueala asfaltkate. Hoolekogu ja lasteaia koostöö tulemusena kirjutati maanteeametile projekt "Mai lasteaia liikumisväljak", andmaks lastele liiklusharidust. Liikumisväljaku markeeringu tegi firma Roadwolf OÜ.

Perepäevaks olid lapsed juba hommikul lasteaeda kaasa toonud sõidu-, tõuke- või jooksuratta ja jalgrattakiivri. Õhtuks oli asutuse õueala jaotatud kaheksaks töötoaks, kõigis liiklusteemalised tegevused. Õpikodasid aitasid lasteaiaõpetajatel korraldada maanteeamet, politsei- ja piirivalveamet, Strider ja Pärnu Kalevi spordikool.

Iga lasterühm alustas õpikodade läbimist kindla järjekorra alusel. Nii lapsed kui vanemad noppisid igaühest tarkuseteri või õppisid uue mängu ära.

Kõige pisematel avanes võimalus vanemaga proovida jooksurattaid Strideri rajal. Samal ajal näitasid suuremad oma rattasõiduteadmisi ja oskusivastavatud liiklusväljakul. Lapsevanemad osalesid jalakäijatena.

Kõik said kontrollida oma teadmisi rattakiivri nõuetekohasest kandmisest ja vaadata munakatse abil, mis juhtub, kui kiiver valesti peas. Just sellel kursusel selgus, et lastevanemate teadmised kiivri õigest kasutamisest on nõrgad, mistõttu hinnati sealt saadud teadmisi väga kõrgelt.

Kui oluline on ratta korrasolek, mida see täpselt tähendab ja kuidas laps-jalgrattur tänaval liigelda tohib, rääkisid lastele selgeks noorsoopolitseinikud.

Lastele tundus väga põnev minna vanematega koos sõiduteed ületama. Maanteeameti spetsialisti abil korrati üle senised teadmised ja saadi kindlasti mõni uuski. Näiteks, kuidas autojuhti tervitada või tänada.

Eriti suurt elevust laste hulgas tekitas vigurrada, mis nõudis osavust, tähelepanu jaotamist ja sõiduki head valitsemist. Rada püüdsid läbida huvilistest lapsevanemadki.

Kolm õpikoda olid mängudele pühendatud. Lapsed pidid neis näitama nii teadmisi kui liikumist ja osavust. Kõik said meelde tuletada valgusfoorivärvid ja nende tähenduse ning iga tule juures täita õigesti harjutuse. Vanemad lapsed mängisid veel häälikumängu.

Ühel mänguväljakul pidid lapsed paaris liikuma nii, et tagumine juhib esimest, jälgides helisignaale. Osalesid nii lapsed kui vanemad. Selles mängus pandi proovile koostöö ja tähelepanelikkus. Peale nimetatu pandi lapsed keksugi mängima ja nii õpiti uued keksumängud lasteaiahoovis selgeks.

Perepäev lõppes tagasisidelehti täites. Lapsed said kehakinnituseks kohukese ja loosikotist üllatuse.

Perede liikluspäev õnnestus igati. Ilmataatki toetas seda, tuues sooja ilma. Lapsed said vanematega lustida ja liiklusteadmisi kinnistada. Perepäeval osalesid 140 lapse pered. Lemmikõpikodadeks kujunesid lastel liiklusväljak ja vigursõidurada, vanematel kiivri kasutamise ja sõidutee ületamise kursus.

Suur tänu korraldajatele ja osalejatele! Meie lasteaia liiklusväljakut võib nüüd tänu omandatud teadmistele ja kogemustele turvaliselt kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles