Olümpiapilet käes. Kuidas edasi?

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Raja (vasakul) ja Kaspar Taimsoo lunastasid Londoni olümpiapääsme.
Allar Raja (vasakul) ja Kaspar Taimsoo lunastasid Londoni olümpiapääsme. Foto: Fred Killing

Kaspar Taimsoo ja Allar Raja rehabiliteerisid end võimsa finiši ja Londoni olümpiapääsme lunastamisega Sloveenias MM-võistluste B-finaalis, nüüd algab Eesti sõudmises uute lahendite otsing.

Tunamullused paarisaerukaheste MM-pronksid Taimsoo ja Raja ihkasid nagu nende pöidlahoidjadki nii läinud aastal kui tänavu vähemalt sama värvi medalit. Mehed tegid selle nimel tööd, kuidas jõudsid, paraku on tase kaheste tipus väga kõrge ja ühtlane, rivaalide jaks osutus kõvemaks ja nii jäi Rajale-Taimsoole Bledi MMil medaliheitluse asemel võitlus olümpiale saamise nimel.

Kui neljanda kohaga lõppenud poolfinaali alustasid Taimsoo ja Raja raevukalt ning said enne lõppu tühjaks, siis eilsesse poolfinaali mindi vastupidise taktikaga ning see õigustas end. Ning oli ka efektne, taastades usu, mille nii mõnigi Eesti spordisõber oli meeste seniste väheveenvate Bledi-sõitudega kaotanud.

Raja ja Taimsoo näitasid lõpuspurti

B-finaali juhtis 500 meetri märgi kohal Kanada, eestlased sõudsid koguni neljandatena, liidritest üle kahe sekundi maas. Poolel distantsil juhtis Norra nagu ka 1500 meetri märgis, pool kilomeetrit enne finišiliini olid Raja ja Taimsoo endiselt neljandad, norralastest Nils Jakob Hoffist ja Kjetil Borchist ikka üle kahe sekundi taga.

Veel natuke Eesti mehed ootasid, ja siis see algas. Nüüd oli Rajal-Taimsool neid lisakäike, mida eelmises tähtsas sõidus vaja läinuks, varnast võtta. Kahe sekundi pikkusest mahajäämusest sai vaid veerand kilomeetriga 1,5sekundiline võit!

“Mehed läksid 250 meetrit enne lõppu kui lingust lastud,” kirjeldas kunagine MM-pronks, nüüd Pärnu Kalevi treener Reet Palm seda sööstu. “Lõpuks tuli välja sõit, mida tahtnuks varem näha.”

Taimsoole ja Rajale kuulus seega B-finaali võit, MMi seitsmes koht ja Eestile meeste paarisaerukaheste klassi olümpiapääse. Selle viimase sai B-finaalis kuuest osalisest viis. Esialgu paistis, et kindlad ilma jääjad on leedulased, aga nemadki tegid lõpuspurdi ja said viimase 500 meetriga lootusetust kaotusseisust mööda nii Kanadast kui Tšehhist. Viimased jäid päris seisma ja kaotasid eelviimastele minutiga.

Valikud võivad kalduda neljase poole

Niisiis kahene saab Londonisse, Eesti paarisaeruneljane teatavasti Bledis olümpiakohta ei teeninud. Kuna need piletid on riigi omad, mitte personaalsed, seisab Eesti sõudejuhtidel ees paras sudoku.

Üks olümpia valikregatt on veel ees mais Luzernis, sealt saab Londonisse kolm paarisaeruneljast. Väga võimalik, et seda minnakse püüdma sama nelikuga (Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson, Kaspar Taimsoo ja Allar Raja), kes kavatseb istuda ühte võib-olla juba homseks esimeseks ühistrenniks Bledis ja kindlasti 16.-18. septembril Bulgaarias Plovdivis peetavaks EM-regatiks.

Kuivõrd motiveeritud või sõudejuhtide käsku kuulama pandud on selleks mais ehk häirivakski kõrvalehüppeks seni vaid kahesel olümpiaks valmistunud ja pileti lunastajana ilmselt ka esimese öö õigust omavad Raja ja Taimsoo, on vaid üks küsimus.

Igatahes on positiivne, et kõigil meestel on jalad kõvasti maas, arvatavasti kahesest suuremaid võimalusi eviva neljase varianti ei välista enam valju häälega keegi.

Teine probleem – neljastel olümpiast seni eemale jäänuid jagub maailmas veel ja pole imestada, kui viimaste piletite jagamiseks komplekteeritakse mujalgi supermeestest ajutisi nelikuid ning Eesti ikkagi marjamaale ei mahu.

Ilmselt sõltub nii mõndagi sellest, kuidas klapitavad Eesti neli kõvemat meest paadi lendama Plovdivis ja kellega on neil seal end võrrelda.

Eesti sõudeliidu president Rein Kilk on öelnud, et kui vaja, moodustatakse Luzerni valikregatiks neljapaat kas või käsu korras.

Alaliidu peasekretär Jaan Tults paneb ette teha paarisaerumeeste koondises täielik restart ja kevadel otsustada, kes kellega ja millisesse paati kokku istub.

Tulevik tõotab Eesti sõudmises tulla huvitav, aga põnev on juba tänagi, mil Bledis asub naiste ühepaatide poolfinaalis starti Kaisa Pajusalu. Väga raske, aga mitte päris võimatu, arvavad sõudespetsid tema olümpiavõimaluse kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles