Eestlastest läheb esimesena olümpiatulle Reena Pärnat

Enn Hallik
, sporditoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu vibuneiu Reena Pärnat tõestas, et kaameli saab läbi nõelasilma ajada, ja võitles end olümpiamängudele.
Pärnu vibuneiu Reena Pärnat tõestas, et kaameli saab läbi nõelasilma ajada, ja võitles end olümpiamängudele. Foto: Urmas Luik

Täna öösel USAst edukalt olümpia katsevõistluselt koju jõudnud vibulaskur Reena Pärnat on oma 18 eluaastaga Londonis Eesti delegatsiooni pesamuna, samas ka avaesineja, kes astub areenile juba olümpia avapäeval.

Pärnu Hansagümnaasiumi lõpetanud, kuid spordi tõttu lõpuaktuse särast ilma jäänud Pärnat võitis Eestile olümpiakoha minut enne kella 12 ehk viimasel võimalusel USAs Ogdenis MK-etapi järel toimunud katsevõistlusel.

“Olümpiapilet pole küll nimeline, aga Eesti Olümpiakomiteel oli juba enne võistlust Eesti vibuliiduga kokkulepe, et kes Londoni koha teenib, see ka sõidab. Treener Raul Kivilo muidugi ka toeks,” kummutas EOK saavutus-spordidivisjoni juht Martti Raju variandi, et Pärnati koht võidaks Eestis kogenumale Anneli Preimannile ümber mängida.

Olümpiapilet oli meeldiv üllatus nii Eesti spordiüldsusele kui ilmselt neiule endale, sest alles märtsis arvas ta intervjuus Pärnu Postimehele, et olümpia nõelasilmast on üliraske läbi pugeda ja kui see peaks õnnestuma, siis kergemini naiskonnaga.

“Väga raske, aga mitte võimatu,” ütles Pärnat siis.

Naiskond paraku koosneb kolmest liikmest, eestlannasid oli USAs rahamurest tingitult vaid kaks – Pärnat ja ta klubikaaslane Järvakandi Ilvesest Anneli Preimann, seda võimalust ei olnud isegi teoorias.

Tagasihoidlikust tulemusest piisas

USAs Ogdenis peeti esmalt MK-etapp. Kõigepealt lasevad kõik vibutajad 70 meetrilt kaks korda 36 noolt, eelringis kogutud silmade järgi reastuvad nad üks-ühe vastu matšideks tabelisse.

Tippriikidest puudusid Ogdenis Korea ja Hiina, parima summa 666 silma sai kirja venelanna Ksenia Perova. Anneli Preimann oli 645 silmaga 13. ja Reena Pärnat enda kohta tagasihoidliku 620 (307+313) silmaga 51. kohal 127 naislaskuri seas.

Duell-laskmises võitis Pärnat indoneeslanna, jaapanlanna ja iraaklanna ning kaotas 1/8 finaalis kanadalannale. Niisama kaugele jõudis ka Preimann, seega lõpetasid mõlemad eestlanna MK-etapi esikümnes.

MK-etapi järel eemaldati eelringi tabelist need riigid, kel olümpiakohad juba olemas, ja hakati ülejäänutega jagama veel kuni kaheksat piletit. Nende ülejäänute seas sai Preimann esimese, Pärnat kümnenda asetuse. Algasid otsustavad duellid.

“Minimatšid koosnevad seeriatest, milles kumbki sportlane laseb 70 meetrilt kolm noolt,” selgitab võistlusformaati Reena Pärnati esimene treener Pärnu Meelises Leili Kukk. “Kes kolme noolega rohkem silmi kogub, saab kaks punkti, viik annab ühe punkti kummalegi. Nii lastakse kuni viis seeriat, kuni üks laskuritest kuus punkti kogub. Kui siis punktid võrdsed, laseb kumbki ühe noole ja võidab see, kes saab märklaua tsentrile lähemale.”

64 kohaga tabelisse asetati 50 laskurit, nii Preimann kui Pärnat olid avaringis vabad. Teises ringis võitis Pärnat 6:0 Sareh Asadi (IRI), 1/8 finaalis 6:2 Brina Bozici (SLO) ja kuigi veerandfinaalis tuli 2:6 kaotus Yerubi Suarezilt (VEN), oli seitsmes koht ning olümpiapilet reaalsus. Preimann langes välja 1/8finaalis kaotusega olümpiakogemusega kreeklanna Evangelia Psarrale.

Arenguruumi on tugeva võistlejanärviga Pärnatil veel piisavalt, sest ka duellides piisas tal eduks 97 silmast, samal ajal, kui tipud koguvad 135-145 silma.

Juurikalaost olümpiale

Pärnat on seega kolmas olümpiale pääsenud Eesti vibulaskur. Esimene oli legendaarne Mati Vaikjärv, kes sõitis NSV Liidu koondislasena 1972. aastal Münchenisse, teine 1996. aastal Atlantas järvakandilane Raul Kivilo, Pärnati praegune treener.

Mõni aasta tagasi klubi vahetanud ja Pärnu Meelisest Järvakandi Ilvesesse läinud Pärnat põhjendas seda sammu vajadusega läbi muutuste uuele tasemele tõusta ning nagu elu näitab, oli tal õigus. Teda treenib nüüd Raul Kivilo, õpetust sai ta ka väga kuulsalt Lõuna-Korea treenerilt. Mehelt, kes oma kodumaa naiskonna koguni olümpiavõitjaks viinud.

“Mu suhtumine sporti on muutunud, ilmselt olen veidi targemaks saanud,” rääkis Pärnat märtsis, kui olümpiast vaid unistada võis. “Olen rohkem pühendunud, nüüd kuuluvad mu programmi ka jooks, ujumine ning jõusaal. Tehnikat saab alati paremaks lihvida, varu on ka psüühikas, aga heas vormis olles suudan juba praegu võistlusse nii sisse elada, et end kõrvalt häirida ei lase.”

Tähelepandav on, kui mahukas on vibulaskuri treening ja kuidas Pärnat talvel harjutas. Ta laseb nädalas viiel-kuuel päeval, iga kord kaks-kolm tundi ja 250 noolt. Kui arvestada, et ta vibu väljatõmme on 15 kilogrammi, tähendab see kogukoormust 3,75 tonni.

“Talvel Pärnus lasin nädala keskel isa töö juures juurikalaos 18 meetrilt,” rääkis Reena Pärnat. “Ladu oli küll külm, aga laskekohale ehitas isa kilemaja ümber ja pani soojapuhuri sisse.”

Kodus saab Pärnat pikast ja väsitavast Ameerika-reisist kosuda vaid paar päeva, sest juba laupäeval sõidab ta Taani juunioride EMile. Kui Londonis ei hellita värske olümplane veel erilisi lootusi, siis omavanuste seas on ta üks soosikuid, kes võib ihata kohta autasustamispoodiumil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles