Laste seas levib molluskiepideemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viirus..
Viirus.. Foto: Toomas Huik.

Leidnud lapse kehalt pisikesed punnid, võib kahtlustada keeruliselt ravitavat molluskit.

“Mollusk levib praegu meeletult, võiksime täiesti rääkida epideemiast,” rääkis Tallinna Vitaclinika dermatoveneroloog Ene Mäestu. “Meile tuleb iga päev mõni molluskiga patsient, paljud väikelapsed põevad selle läbi.”

Mollusk on healoomuline viirushaigus, millel puuduvad rasked tüsistused. Arsti ütlust mööda võib molluskit võrrelda soolatüükaga, kuid selle ravi on keerukam.

Tihti kratsivad lapsed molluski katki ja nii kandub see sõrmede või mänguasjadega edasi kas endale või teistele.

Täiskasvanutel esineb molluskit harva, tavaliselt suguelundite piirkonnas, kus on õrnem nahk. Rohke lööve näol või kehal viitab mõnikord immuunpuudulikkusele. Mollusk on üks väheseid haigusi, mille võib saada ka tualetis prill-laualt.

Suuremad molluskid tuleks avada ja tühjaks pigistada, kuid sellega saavad arsti jutu järgi hakkama vähesed vanemad. Mäestu soovitas molluskeid joodiga määrida, kuid jood üksinda ei aita ja mollusk peaks siiski olema avatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles