Ragn-Sells laiendab Pärnumaal haaret

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Ragn-Sells AS võitis korraldatud jäätmeveo hankekonkursi Surju, Tori, Paikuse ja Tahkuranna vallas ning Sindis. Samal ajal on need omavalitsused ja jäätmefirma eriarvamusel, kuhu kogutud jäätmed viia.

Omavalitsused on keskkonnaametile edastanud seisukoha, et Ragn-Sells peab kinni hanketingimusest, mis eeldas, et piirkonnast kogutud jäätmed tuleb vedada AS Paikre prügilasse, mitte Tallinna põletusjaama, nagu firma seda soovib.

Korraldatud jäätmevedu nimetatud piirkonnas peaks tervenisti Ragn-Sellsile üle minema 1. märtsil, kuid jäätmeluba keskkonnaamet firmale veel väljastanud pole.

Asja arutatakse

Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni jäätmete spetsialist Peeter Oja selgitas, et jäätmeloa menetlus on viibinud, sest loa eelnõule on esitanud vaide Tahkuranna ja Paikuse vallavalitsus, Sindi linnavalitsus ja Ragn-Sells AS.

“Vaidlus käib teemal, et omavalitsused soovisid prügi lõppkäitluskohana näha OÜ Paikre hallatavat Paikuse prügilat, Ragn-Sells soovis peale Paikuse prügila saada õigust jäätmete taaskasutamiseks, ümberlaadimiseks ja veoks jäätmekütuse tehasesse Tallinnaski,” selgitas Oja. “Keskkonnahuvidest lähtuvalt Paikuse prügila eelistamine jäätmete taaskasutusele puudub.”

Paikuse vallavanem Kuno Erkmann ja Tahkuranna vallavanem Karel Tölp, kelle õlule jäi viie omavalitsuse kokkuleppel piirkonna ühise jäätmeveo korraldamise asjaajamine, ütlesid, et ei kavatse kergekäeliselt taganeda nõudmisest tuua prügi Paikre prügilasse, sest selline oli hankekonkursi tingimus.

AS Ragn-Sells Lääne regioonijuht Jüri Meeksa möönis samuti, et hanketingimused olid talle teada.

“Hankedokumentides oli tõepoolest tingimus, et jäätmed suunatakse ladestamisele Paikre prügilasse,” sõnas Meeksa. “Samal ajal kohalike omavalitsuste jäätmehoolduseeskirjad nägid ette eri käitluskohti, seega peale Paikre prügila ja sorteerimisjaama muidki tehnoloogiliselt sobivaid ja nõuetele vastavaid tehnoloogiaid.”

Meeksa viitas veel jäätmeseadusele, mille järgi tuleb jäätmehooldusmeetmete väljatöötamisel ja rakendamisel juhinduda jäätmehierarhiast, selle kohaselt on ladestamisele eelistatud taaskasutustoiminguid, sealhulgas jäätmete põletamine uue energia tootmiseks.

“Kuna 2013. aastal on Eestis võimalus jäätmetest jäätmekütust teha ja kohe avab uksed jäätmete uus põletustehas, on meil võimalik jäätmehierarhiast kinni pidada,” ütles Meeksa.

Uue korrani on üks kuu

Olenemata sellest, kuidas vaidlus lõpeb, on AS Ragn-Sells jäätmeloa saades valmis alustama Sindis ja Tori, Paikuse, Tahkuranna ning Surju vallas korraldatud ühise jäätmeveoga 1. märtsist.

Paljudele inimestele neis omavalitsustes toob see kaasa pealesunnitud lepingute sõlmimise Ragn-Sellsiga segaolmejäätmetest vabanemiseks.

“Oleme kõikidele jäätmevaldajatele välja saatnud vajaliku informatsiooni, sealhulgas lepingud ja veograafikud,” kinnitas Meeksa.

Pisteline kontroll Paikuse vallas näitas, et vähemalt osa uutest lepingutekstidest ei ole kinnistuomanikeni jõudnud.

“Kohalikes omavalitsustes toimuvad veebruari alguses infopäevad, kus saab täidetud ja allkirjastatud lepingud ära tuua ja vajadusel muudatusi-parandusi sisse viia,” lubas Ragn-Sellsi Lääne regiooni juht. “Kui mõni jäätmevaldaja pole nimetatud infot postiga kätte saanud, ootame neid infopäevadele.”

Infopäevad

Ragn-Sellsi infopäevad valdades ja Sindis

4. veebruaril 12–13 Jõesuu raamatukogus.

4. veebruaril 14–15 Taali külas Aidaotsal.

4. veebruaril 16–18 Sindi linnavalitsuse saalis.

5. veebruaril 9–13 Surjus (ilmselt) Jaamakülas.

5. veebruaril 15–18 Tahkuranna vallamajas.

6. veebruaril 10–12 Seljametsa külamajas.

6. veebruaril 14–18 Surju rahvamajas.

7. veebruaril 10–13 Tahkurannas Tahku tares.

7. veebruaril 15–18 Paikuse vallamajas.

8. veebruaril 9–11 Sindi linnavalitsuse saalis.

8. veebruaril 12–13 Selja OÜ kontoris.

8. veebruaril 14–15 Piistaoja farmi kontoris.

8. veebruaril 15.30–18 Tori vallamajas.

Allikas: Ragn-Sells AS

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles