Maarjakodu ostis noortele kodu

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koristustalgutel majas ja aias lõid kaasa Maarjakodu pered.
Koristustalgutel majas ja aias lõid kaasa Maarjakodu pered. Foto: Urmas Luik

Mittetulundusühing Maarjakodu ostis Pärnus maja, et rajada sinna kodu erivajadustega noortele inimestele.


Puudega laste ja noorte päevakeskuse Maarjakodu asukad korraldasid Karja 12 asuvas hoones hiljuti koristustalgud, pärast põhjalikku remonti hakkavad seitsme toaga majas elama need Maarjakodu noored, kes juba aastaid on omaette elamist igatsenud.



Turvaline kodu keset linna


19 aastat tagasi loodud Maarjakodu päevakeskus asub 2006. aastast Mai tänava taastusravikeskuse hoovimajas. Päevakeskuses toona alustanud väikelapsed on suureks kasvanud ja paljudel erivajadustega noortel on ammu suur soov vanematest eraldi elama kolida nagu täiskasvanud inimestel ikka.



 "Maja maksis miljon krooni ja selle eelmine omanik müüs selle meile rõõmsa südame ja soodsa hinnaga," rääkis Maarjakodu juhataja Hiie Martinson.



"Hoolimata masust, otsustasime võtta Swedbankist kümne aasta peale laenu ning kuna tegemist oli sotsiaalprojektiga, polnud omaosalust vaja. Kõik ametnikud kinnisvaramaakleritest notariteni on olnud väga mõistva suhtumisega ja majaostmine läks lihtsalt," kirjeldas Martinson majaostu käiku.



Majas hakatakse pakkuma toetatud elamise teenust raske puude ja erivajadustega inimestele. Osaliselt riigi rahastatud teenus võimaldab puudega täiskasvanutel elada omaette, kuid turvaliselt: majas on personal, kes vajadusel elanikke aitab, samuti pole kaugel noorte vanematekodud.



Elanikud saavad oma uuest kodust endiselt käia Maarjakodu päevakeskuses, võimalik on toetatud töötamine.



Niisugune keskus tuleb Pärnumaal ainulaadne, idee on heakskiitu ja toetust leidnud sotsiaalministeeriumis.



"On küll olemas Maarjaküla Tartumaal, aga seal elavad noored kõikjalt Eestist, oma vanematekodust kaugel," selgitas Martinson. "Meie Maarjakodu lapsed on kõik linnalapsed, väga sotsiaalsed, avatud ja vahvad sellid, sellepärast otsustasime just Pärnusse maja osta."



Kolimine on veel kaugel


Maarjakodu sõlmib peredega lepingud ja lapsel-noorel on tulevases kodumajas õigus elada seni, kuni ta soovib. Majas hakkab toimima peresüsteem: oma tubades saavad endale kodu sisustada kuus kuni kaheksa noort, peale selle on suur ühistuba, köök ja veranda. Aias kasvuhoones on juba maarjakodulaste istutatud tomatidki.



1930. aastatel ehitatud hea auraga palkmaja on hästi säilinud, aga vajab siiski uuendamist. Martinsoni sõnutsi läheb nüüd lahti suur projektitöö, taotlemaks remondiraha.



Plaanis on panna majja maaküte, korrastada pesemisruumid, ümber ehitada trepid ja korrastada seinad-laed. Kel soovi Maarjakodule nende ettevõtmises abiks olla, võib ühendust võtta Hiie Martinsoniga telefonil 443 1262 või meilitsi hiiem@hot.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles