Kalev Vilgats: Tallinn teel tagahooviks

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Vilgats.
Kalev Vilgats. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tulenevalt Tallinna ülevalt alla vaatamisest kogu ülejäänud Eestile, ei ole mul pärnakana sooja ega külma, kas sellest linnast saab Euroopa Liidu tagahoov, kust vaid meritsi pääseb Soome-Rootsi ja Tallinnast algavaid rahvusvahelisi otselende peaaegu ei olegi.


Aga nii võib juhtuda, sest Riia (eriti sealne lennujaam) astub edasi seitsmepenikoormasaabastega.



Juba Tallinna pääsemisega on probleeme. Öösel ei lähe Pärnust ühtki ühissõidukit, mis võimaldaks jõuda varahommikusele lennukile. Nii peabki eelmisel õhtul Tallinna valmis minema ja kulutama öömajale.



Olen bussifirmadelt küsinud, mis segab nende juhte Järvevana teel küsimast, kas lennujaama soovijaid on, ja sealt vajadusel läbi põikamast, aga hämatud on sõitjate võrdsest kohtlemisest ja võimalusest (ilmselt bussijaamast päralesõidul).



Bussijaamast taksot võttes on hea, kui veel 100 krooniga lennujaama saad. Ööbimis- ja transpordikulud sunnivad Tallinna lennujaama asemel ringi vaatama. Nii hakkavad Pärnust minejad ja siia tulijad üha enam vaatama Riia poole. Ajaloolisest kubermangujaotusest lähtudes oleks nii õigegi, ikkagi Liivimaa pealinn.



Näiteks piisanuks mul hiljuti Poola sõitmisel vaid bussiotsast Riiga ja sealt lennukiga marsruudil Riia-Varssavi-Krakow ja tagasi Gdansk-Varssavi-Riia. Aega kulunuks pea poolteisest ööpäevast oluliselt vähem.



Äsja Pärnut väisanud Saksa ajalooprofessoritelt küsisin, kuidas nemad tagasi lähevad. "Bussiga Riiga ja sealt lennukiga Frankfurti Maini ääres," oli vastus.



Suvel kohtasin Põhja-Norrast pärit nooremas keskeas arvutispetsialisti, kes kutsehaiguse raviks otsis sanatooriumi, leidis internetist sellise Pärnus, lendas Norrast Riiga ja sõitis sealt bussiga Pärnusse. Ilmselt on selliseid näiteid palju rohkem.



Tahan öelda, et Pärnut reklaamides võiks tähelepanu pöörata Riia lennujaamale kui Pärnu väravale.



Tunnistan ausalt, et pole Riia kaudu kuhugi lennanud, et sealseid võimalusi hinnata, ega näe praegugi sellist sõitu silmapiiril. Ometi on minus tekkinud huvi.



Kuidas lendab pärnakas näiteks Ameerikasse? Kõigepealt sõidab bussiga Tallinna (võib-olla sunnitud ööbimine), siis taksoga lennujaama ... Ja sealt? Tont teab, kõige väiksem vaev on vist lennata kõigepealt Helsingisse ja istuda seal ümber Ameerikasse minevale lennukile.



Kolleegid Läti Televisioonist rääkisid aga soodsast võimalusest reisida Riia kaudu. Kord nädalas läheb sealt Taškendi - Riia - New Yorgi lennuk. Liini teenindab Uzbekistan Airlines, kuid kõigiti rahvusvahelisel tasemel. Ja jääbki pooletunnine lennuhüpe Helsingisse ära (kokkuhoid eelarves). Pärast uue Riia maantee valmimist, mis välistab tiksumise Saulkrastis, on bussisõit Riiga lausa lust.



Räägitakse, et pärnakad pidavatki juba eelistama nädalalõppudel Riias poodlemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles