Volikogud hakkavad nädala pärast juhte valima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänaseks kinnitavad valdade valimiskomisjonid kohalikesse volikogudesse pääsejate nimekirjad. Pärnumaal on mitu omavalitsust, kus valimistulemused võivad senist võimu raputada, enamikus valdades peaksid tulevased juhid teada olema.


Enamik vallavolikogudest saab esimest korda kokku tuleval nädalal, kui algavad ametlikud läbirääkimised vallavanema ja volikogu esimehe kandidaadi üle. Pärnu Postimees uuris valimistel selge enamuse saavutanud valimisliitudelt ja erakondadelt, kes konkreetses vallas võiks vallavanemaks ja volikogu esimeheks saada.



Surju


Kõige selgem valimisvõit saavutati Surjus, kus Rahvaliit sai üheksast volikogu kohast kaheksa. Ometi pole seal veel sugugi selge, kes edaspidi vallavanema toolil istub. Nimelt ütles Surjut 1991. aastast vallavanemana juhtinud Evi Kukk, et ei taha ametis jätkata. "Ma ei ole veel lõplikku otsust teinud, mind küll agiteeritakse jätkamise suhtes, aga ma tegelikult ise ei taha enam," väitis Kukk.



"Küllap ta ikka tahab," muheles sellest kuuldes samuti Rahvaliidu nimekirjas Surju volikokku valitud Jaanus Männik. "Kukk sai väga hea tulemuse, see tähendab ju, et vallarahvas tahab, et ta jätkab."



Volikogu tuleb esimest korda kokku järgmisel nädalal ja selleks ajaks lubas Kukk oma otsuse teha.



Are


Männik ise jätkab tõenäoliselt Are vallavanema ametis. Nimelt võitis Ares volikogu 11 kohast kaheksa valimisliit Ühtne Koduvald.



Ühtse Koduvalla nimekirja esinumber ja senine volikogu esimees Vilja Alamaa ütles pärast valimisvõitu, et seda, kes saab vallavolikogu esimeheks, pole veel arutatud, kuid vallavanemana jätkamise ettepanek tehakse Männikule.



Männik kinnitas Pärnu Postimehele, et soovib jätkata. "Ma olen lubanud, et kui volikogu teeb mulle vastava ettepaneku, siis ma jätkan selles ametis," sõnas ta.



Sauga


Sauga vallas jätkab kindlalt vallavanemana Vello Tiidermann, kelle kinnitust mööda oli see varem kokku lepitud juhuks, kui valimisliit Koduvald ülekaalukalt võidab. Nii läkski, konkurentidest kordi pikema nimekirjaga välja tulnud Koduvald noppis Sauga vallavolikogus üheksa kohta 13st.



Volikogu esimehega on Sauga vallas keerulisem, sest hoolimata valimisliidu võidust, ei pääsenud volikokku senine esimees Uno Annus ega aseesimees Jaak Isand.



Tiidermann nentis, et volikogu esimehe koht põhjustab peavalu. Kuna taas volikokku pääsenutest keegi ei soovi volikogu esimehe kohta, tuleb pöörduda uute inimeste poole oma nimekirjast. Mida nood vastavad, pole veel teada.



Uued tulijad Koduvallast on Harri Alliku, Raimo Timmer, Priit Ruut, Harri Lind ja Tarmo Koikson.



Paikuse


Paikuse vallas jätkab vallavanemana 1993. aastast selles ametis olnud Kuno Erkmann, kelle kinnitust mööda on senine volikogu esimees Mait Talvojagi valmis samal kohal jätkama.



"Valimisliit (Parem Paikuse, toim) koguneb kas selle nädala lõpus või järgmise alguses ja ainuisikuliselt ei tahaks ma seetõttu veel midagi kinnitada või ümber lükata," ütles Erkmann.



Valimisliit Parem Paikuse pälvis valijate ülekaaluka poolehoiu, saades 12 kohta 15-liikmelises volikogus.



Lavassaare


Lavassaares on traditsiooniliselt kandideerinud Rahvaliidu ja Keskerakonna nimekiri. Seekord saavutas enamuse Rahvaliit, mis seitsmest volikogu kohast hõivab neli.



Mõlemad erakonnad kuulutasid enne valimisi, et hääletustulemustest olenemata soovivad nad senise vallavanema Ene Tähe jätkamist. Rahvaliidu nimekirja liider Ülle Varik kinnitas eilegi seda lubadust.



Pärast 2005. aasta valimisi vallavanemaks saanud Täht on väljendanud soovi samas ametis edasi töötada.



Vallavolikogu esimehe kandidaadiks valisid Rahvaliidu nimekirjas volikokku pääsenud Variku, kes varemgi on selles ametis olnud.



Halinga


Halingas võttis valimisliit Koduvald volikogu 15 kohast 11 ning liidu esinumber Ülle Vapper kogus 318 häält.



Soovi, et Vapper oleks edaspidigi Halinga vallavanem, väljendasid valimiste eel nii Koduvalla kui konkureerivates nimekirjades kandideerinud.



Nagu Vapper eile ütles, on põhimõtteliselt kokku lepitud, et tema jätkab vallavanema kohal ja taas valitakse volikogu esimeheks IRLi nimekirjas volikokku pääsenud senine volikogu esimees Raul Peetson.



Koonga


Koonga hääletustulemus näitab valijate suurt toetust senistele vallajuhtidele, kelle valimisliit Ühel Meelel hõivas volikogu 11 kohast seitse.



Valimisliidu nimekirjas jälle valituks osutunud senine volikogu esimees Riho Erismaa ütles: "Juba enne valimisi kuulutasime, et kui rahvas valib, tähendab usaldab ja jätkavad samad inimesed."



Seega saab vallavanemaks viiendat ametiaega Andres Hirvela ja volikogu esimehena jätkab Erismaa.



Varbla


Varblas sai Keskerakond viis ja valimisliit Varbla neli volikogu kohta. Praeguses volikogus on Keskerakonnal kuus ja Rahvaliidul kolm kohta. Et Rahvaliidu ja valimisliidu Varbla seltskond on sisuliselt sama, pole valimistulemusel suurt vahet, nagu ei vahetu võimulolijate nimedki.



Keskerakondlaste esinumber Heino Sabiin ütles, et nad pole veel arutanud, kellele vallavanema või volikogu esimehe ametisse asumise ettepanek teha. "Kelle vahel meil siin valida olekski?" esitas ta retoorilise küsimuse. "Loodame, et vanad on nõus jätkama."



Väikeses vallas ei pane kedagi kulmu kergitama tõsiasi, et vallavanem tuleb valimistel vähem hääli korjanud erakonnast. Sai ju pärast eelmisi valimisi vallavanemaks Rahvaliidu nimekirjas kandideerinud Sivar Tõnisson, saab seegi kord.



"On plaan jätkata küll," kinnitas 14 aastat ametis olnud Tõnisson. "Selle ajaga on tekkinud teadmisi ja kogemusi, mida pole mõtet prügikasti visata."



Heino Sabiin rääkis, et kaks eri nimekirja oligi pigem formaalsus, tegelikult aetakse ühte asja. "Me oleme üks tiim, pole meil kiskuda midagi," sõnas ta. Erakonna nimekiri tuleb tema jutu järgi mängu alles siis, kui vaja riigi raha valda tuua.



Ettepaneku hakata vallavolikogu esimeheks esitavad keskerakondlased ilmselt senisele volikogu esimehele Marika Sabiinile.



Tori


Tori senine vallavanem Enda Link on juba avalikult öelnud, et ta ei kavatse selles ametis jätkata ja jääb vallavolikogu liikmeks. Vallavanema leidmiseks kuulutab Tori vald välja konkursi, volikogu esimehena jätkab kokkuleppe kohaselt Ahti Kukk, kes on OÜ Selja tegevjuht. Volikogu esimees kinnitatakse volikogus järgmisel neljapäeval.



Valimistulemuste põhjal saanuks Link soovi korral jätkata, sest valimisliit Meie Tori, millele ta kogus enim hääli, võtab vallavolikogu 15 kohast üheksa.



Konkureerinud valimisliit Koduvald, mille eesotsas varasem vallavanem Jüri Puust, hõivab kuus volikogu kohta.



Vändra alev


Vändra alevis korjas valimisliit Vändra alevivolikogus kümme kohta 15st ja selles nimekirjas enim hääli kogunud Toomas Sonts jätkab alevivanemana. Enne valimisi kinnitas volikogus viis kohta haarava valimisliidu Vändralane esindaja Veli Piikmann, et neil pole midagi Sontsi jätkamise vastu.



Sonts mainis, et volikogu esimehe kohta on pakutud mitmele inimesele, kuid need ettepanekud on esialgu tagasi lükatud, tuues põhjuseks koormuse põhitöökohal.



"Volikogu juhtimise kogemusega on nii senine volikogu juht Niida-Anita Morgen kui varasemast Tiiu Ling ja Tiit Kangert. Ideaalne oleks, kui volikogu juht oleks kogemusega ega peaks nullist alustama. Samal ajal ei juhtu midagi, kui uus inimene selle selgeks õpib," märkis Sonts. Välistatud pole seegi, et volikogu esimehe kohta pakutakse teisele valimisliidule.



Audru


Aasta tagasi novembris vallavanemana tööle asunud Margus Joonasel on kavas samas ametis jätkata. See võimalus tal on, sest valimisliit Audru, millele Joonas kõige rohkem hääli kogus, võtab 17-liikmelises volikogus endale 13 kohta. Volikogu uus koosseis koguneb istungile kolmapäeval.



Vallavolikogu esimees vahetub, sest senine volikogu juht Vahur Kobolt seekord volikokku ei pääsenud ning Joonase kinnitust mööda polnudki Koboltil plaanis enam jätkata.



Ettepanek hakata volikogu esimeheks on tehtud Siim Suursillale, kes juba on oma nõusolekut selles suhtes avaldanud ja peab sel juhul loobuma majandusnõuniku tööst Audru vallavalitsuses.



Joonas selgitas, et vallavalitsuse töötajate struktuuri on kavas muuta ja majandusnõuniku ametikoht kaob, tööle võetakse taas ehitusnõunik ja muud ülesanded jagatakse ülejäänud ametnike vahel.



Saarde


Saarde vallavolikogu 17 kohast sai enim ehk üheksa kohta VL Koduvald.



Valimisliidu esinumbrina kandideerinud vallavanem Kalle Song kogus 362 häält, mis oli maakonnas teine tulemus.



Suure tõenäosusega jätkab valijate suure toetuse ja volikogus enamuse saanud Song vallavanema ametis. "Olen valmis jätkama küll," kinnitas te eile Pärnu Postimehele.



Tõstamaa


Tõstamaa vallavolikogus kaheksa kohta üheksast haaranud valimisliidu Tõstamaa esinumber Toomas Rõhu kinnitas, et on valmis vallavanemana jätkama, kuigi selles ei saa enne volikogu vastavat otsust kindel olla. Rõhu on järjestikku Tõstamaa vallavanem olnud 11 aastat.



1993. aastast Tõstamaa volikogu esimees olnud Heino Tamm nüüd volikokku ei kandideerinud, seega tuleb valimisliidu Tõstamaa ridadest leida uus inimene sellele kohale. Rõhu avaldas, et mõtteid vallavolikogu esimehe suhtes on olnud, kuid neist on vara rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles