Kihnu elab oma rütmis

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Kihnu on ainus omavalitsus Pärnumaal, mis suutnud tänavu oma tulumaksutulud eelmise aasta mahus hoida.


Tundub, justkui läinuks majandussurutis saarerahvast mööda, sest Kihnus on tulumaksutulu koguni kasvanud.



Tänavuses vallaeelarve prognoosis on arvestatud, et aasta lõpuks laekub tulumaksu 3,5 miljonit krooni, iga kuu keskmine summa peaks sel juhul olema 291 667 krooni. Tänavu jaanuaris laekus seevastu 303 916 ja veebruaris 451 220 krooni.



“Loodame, et see anomaalia saab igakuiseks,” kostis rõõmsalt Kihnu vallavanem Ingvar Saare. Ta nentis, et tegu võib olla ajutise nähtusega.



Mullugi oli Kihnus kõige tugevam tulumaksu laekumine Pärnumaal. Aasta kohta vähenes seal tulude summa, võrreldes 2008. aastaga, vaid kaheksa protsenti.



Elanikke tuli juurde


Tugevat laekumist toetab teadmine, et mullu registreeris end Kihnu valla elanike registrisse 58 inimest ning nende maksud laekuvad vallakassasse alanud aastast.



Saarel pole suuri tööandjaid ega seetõttu toimunud massilisi koondamisi.



Kihnu valla sotsiaalametniku Ene Laine kinnitust mööda on saareelanike kirjas olevate töötute hulk jäänud eelmiste aastatega samamoodi kõikuma ja masu pole seda kuigipalju suurendanud.



Pigem mõjutavad kihnlaste elu ilmastik ja talvel jääolud ning töötute arvu kõikuminegi seotud aastaaegade vaheldumise ja perioodilise tööga.



Suvisel turismihooajal on Kihnus keskeltläbi kuus-seitse, talvisel ajal kolm-neli korda rohkem ametlikult registreeritud töötuid. Need arvud ei peegelda kõigi kihnlaste sissetulekuid.



Töö on, sissetulekut mitte


“Meil on praegu see häda, et meestel ei ole midagi teha. Nemad ennast töötuks ei registreeri, aga sissetulekut pole, sest jääalust püüki pole, ja sellest talvest tulenevalt on raskem olukord,” rääkis Laine.



Neil Kihnu inimestel, kes mandril tööl käivad, on sotsiaalametniku andmeil hästi läinud. “Kuid on meilgi selliseid üksikuid pikaajaliselt tööta heitunuid,” möönis Laine.



Pärnumaal on tulumaksu laekumine mulluse jaanuari-veebruariga võrreldes kahanenud kõige enam (35 protsenti) Lavassaare vallas. Seal toimus läinud aastal palju koondamisi, millest saadud hüvitised hoidsid mullu veel vallatulusid ülal. Seda järsem on nüüd kukkumine.



Lavassaare valla pearaamatupidaja Li Kaljurand märkis, et vald on praeguses eelarveprojektis arvestanud tulumaksust koguneva rahasumma jäämisega mullusega samale tasemele, kuid kui langustendents jätkub, tuleb asuda eelarvetki kohendama.



Ülejäänud Pärnumaa omavalitsuste tulumaksulaekumine on 2009. ja 2010. aasta esimese kahe kuu võrdluses kahanenud 11-25 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles