Soolvees ligunenud saabas tahab sooja seebivett

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on ülim kunst linnatänavatel kõndides jalad kuivad hoida.
Praegu on ülim kunst linnatänavatel kõndides jalad kuivad hoida. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Tänavatel soolases lumelörtsis sumades vatti saanud saapad peaks kandmisea pikendamiseks kindlasti esimesel võimalusel nuustiku ja viksiga üle käima.


Sõiduteede veerde lükatud soolane lumi hakkab tasapisi sulama ja säärasest sulavee loigust läbi minnes on paratamatus, et pärast saabaste märjaks saamise ilutsevad neil peagi valged soolarandid.



“Kui koju jõuate, pange sooja vette natuke nõudepesuvahendit ja peske nuustikuga kõik valged triibud maha. Võib kasutada ka seebivett või niisama sooja vett,” soovitas Pärnus oma kingsepatöökoda pidav Mati Multram. “Kui triibud maas ja jalatsid ära kuivanud, tuleb need kingaviksiga üle käia. Mäletan oma lapsepõlvest, et kui koolist koju tulin, käskis isa alati kohe kingad ära viksida ja riiulisse panna.”



Jalatsipoodides müüakse jalatsite hooldamiseks valmistatud kreeme, šampoone, vahasid, vamme ja aerosoole. Kõik see on kindlasti igati kiiduväärt kaup, kuid aastaid jalatseid valmistanud ja parandanud Multram hindab meie kliimas igati heaks just eestimaise 10-20kroonise viksi. Pärast viksimist kasutab ta kindlasti meevaha.



Vaha


“Jalatsitele mõeldud vaha oleks väga hea investeering, see ei lase niiskust nii kergelt ligi,” soovitas kingsepp. “Vaha aitab ka soolarantide vastu. Need randid on küll paratamatus, kuid vaha abil saab neid vähendada.”



Paljud on oma meelehärmiks kogenud, et kui soolarantide pesemisega hiljaks jääda, muutub saabaste nahk krobeliseks. Kui see häda liialt silma riivab, võib abi otsida kogenud kingseppadelt, kes suudavad muret tekitava koha ilusamaks kohendada.



Kõik on kuulnud, et märgi jalanõusid ei tohi ahju või radiaatori kõrvale kuivama panna, ometi seda tehakse. Mugav ju.



Ahjust kaugemale


“Kui õuest külma käest tulles märg saabas kuuma ahju kõrvale panna, võib jalanõu kokku tõmbuda ja hakata pigistama või tald pealse küljest lahti lüüa,” hoiatas Multram. “Pange saapad ahjust pisut kaugemale, et temperatuur poleks liialt äkiline.”



Kui aga kiire tagant sundimas, võib saapaid seest ettevaatlikult fööniga kuivatada, jällegi mõõdukal kuumusel.



Kindlasti ei tasu sulailmadega kodunt välja minna seemisnahast saabastega. Seevastu kummikuid näeb tänavapildis üha sagedamini.



Kui kummisaapasse juhtub auk tulema, saab kodus kiirabina selle kummist paiga ja tavalise kummiliimiga parandatud. Appi võib võtta näiteks jalgratta õhkkummi paranduskomplekti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles