Lottemaa tulek sõltub läbirääkimistest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lotte autorite Janno Põldma (pildil) ja Heiki Ernitsa eluunistuseks on luua päris Lottemaa ehk huvipark, kus külastajat ootaks ees filmidest-raamatuist tuttav maailm.
Lotte autorite Janno Põldma (pildil) ja Heiki Ernitsa eluunistuseks on luua päris Lottemaa ehk huvipark, kus külastajat ootaks ees filmidest-raamatuist tuttav maailm. Foto: OÜ Lottemaa

Lähikuud otsustavad, kas Pärnumaale Reiu külla tuleb Lottemaa teemapark. Eelkõige sõltub see sellest, kas Kaitseliiduga jõutakse maa suhtes kokkuleppele.


Lottemaa võimalikust tulekust Pärnu lähedale Reiu männimetsa alla mere äärde on räägitud ligemale aasta. Jätkuvalt on küsimus selles, kas Lotte autorid ja Lottemaad luua soovivad Heiki Ernits ja Janno Põldma ning Kaitseliit jõuavad omavahel kokkuleppele maakasutustingimuste suhtes, sest teemapargile vajalik Uulu linnaku kinnistu kuulub Kaitseliidule.



Pärnumaa omavalitsuste liidu poolt turismi arendamiseks loodud Sihtasutuse Pärnumaa Turism juht Annely Kesküll nentis, et otsustamisega on tuli takus, sest projektitaotluse kokkupaneku tärmin, rahastamaks Lottemaa ehitust piirkondliku konkurentsivõime programmist, kukub 1. juulil.



Kui maaküsimus nüüd mõne nädalaga ei lahene, ei jõua teha taotluse sisseandmiseks tarvilikke protseduure ega tule teemaparkigi.



“Sest tõenäoliselt nii suurt raha, 50 miljonit krooni, ei tule enam selles programmeerimisperioodis, mis lõpeb aastal 2013, ja järgmise perioodi kohta puuduvad meil eelandmed,” rääkis Kesküll.



Lõpliku otsuse teeb valitsus


Kaitseliidu maa on riigivara, mida saab võõrandada hoonestusõiguse seadmisega vastavalt riigivara seaduses kehtestatule.



Kaitseliidu pressiesindaja Tanel Rütman kinnitas, et liit toetab ettevõtmist, ent seaduse järgi tohib Kaitseliit kinnisvaratehinguid teha vaid valitsuse loal. Seega on valitsuse otsustada kõnealunegi juhtum, kas hoonestusõigus antakse otsustuskorras või avaliku enampakkumise teel.



Küll saab Kaitseliit teha valitsusele oma ettepaneku, mis aga valitsusele siduv ei ole. Kaitseliidu lõplik seisukoht maa suhtes peaks selguma aprilli jooksul.



“Asja venimise on põhjustanud teemapargi arendajate ebamäärasus. See tähendab, et Kaitseliit ootab arendajatelt konkreetset pakkumist vastavalt Kaitseliidu Pärnumaa maleva juhatuse nõudmistele,” selgitas Rütman.



Tasuvusuuring ja hinnapakkumine


Kaitseliidu Pärnumaa maleva pealiku asetäitja Romek Kosenkraniuse kinnitust mööda langetas kohalik malev juba mullu 2. juunil otsuse, et on nõus riigivara peale seadma hoonestusõiguse lepingu.



Läinud nädalal said huvitatud pooled Pärnu maavanema osalusel laua taga kokku, et arutada koostööd teemapargi idee elluviimiseks. Lepiti kokku, et Kaitseliidu ja Lottemaa esindajad kohtuvad lähiajal tingimuste arutamiseks uuesti, kui teemapargi teostatavus-tasuvusanalüüs on Lottemaa esindajail käes.



Kosenkranius märkis, et seaduse järgi peab otsustuskorras seatud hoonestusõiguse hind olema keskmine selliste tehingute hind ja tehing peab pälvima valitsuse heakskiidu. Hoonestusõiguse tingimused (kui pikaks ajaks, mis hinnaga ja muu) ongi veel kokku leppimata.



“Tegelikult on maa omandiküsimus vaid üks küsimus paljude seast. Peale selle on detailplaneering, samuti puudub ehituse eelprojekt. Ootame tasuvusuuringut, mille baasil saavad Lottemaa tegijad prognoosida, milline saab olla nende poolt hoonestusõiguse hinnapakkumine,” selgitas Kosenkranius.



Tasuvusuuringu tellis Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse toetusel Sihtasutus Pärnumaa Turism ja selle teostas OÜ Continuum Group, uuring on äsja valmis saanud.



“Otsustusprotsess Kaitseliidule kuuluva maa üle võtab vähemasti kaks kuud, kui kõik ilusti läheb ja valitsus seab selle prioriteediks. Me räägime Lottemaa puhul üleriigilise tähtsusega aktiivsest kogu pere teemapargist ja rahvusvahelise tähtsusega turismiobjektist,” tõdes Kesküll.



Juhul kui maaküsimus laheneb, asutatakse Lottemaa rajamiseks sihtasutus, mis hakkab ettevõtmisele finantseeringut taotlema. Sihtasutuse nõukogusse hakkavad kuuluma peale Lotte autorite Janno Põldma ja Heiki Ernitsa Pärnumaa Turismi ja Tahkuranna valla esindaja, nimekiri võib täieneda.



Ernitsa ja Põldma OÜ Lottemaa taotluse alusel Tahkuranna vallavolikogu otsusega mullu mais algatatud Lottemaa detailplaneering on eskiisifaasis ning loetav valla veebiküljel.



Tahkuranna valla planeerimisnõunik Maia-Liisa Kasvandik sõnas, et lähiajal seisab maanteeametiga ees nõupidamine vajaliku Via Balticalt mahasõidu ja muu liiklusega seotu üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles