Tootsi vald loodab kompida põhja

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Aasta kolme esimese kuuga on ülekaalukalt enim tulumaksu laekunud Kihnu vallas, millel mullugi oli Pärnumaa väiksemaid tulumaksutulu kadusid.


Kihnus on ainsana Pärnumaal aasta esimeses kvartalis olnud tululaekumine mullusest suurem ja seda koguni 22 protsendi võrra.



Tulud on hästi laekunud Varbla vallaski, seal kahanesid need mullu sama ajaga võrreldes vaid protsendi jagu.



Kõige halvemini on selle aasta esimeses kvartalis läinud Lavassaare vallal, mille tulud kahanesid kolmandiku võrra ehk 32 protsenti. Ent siin tuleb arvestada sedagi, et mullu samal ajal oli Lavassaare vallal üks paremaid tulumaksulaekumisi.



Kehvemaid laekumisi on Tootsi ja Paikuse vallas. Tootsis kahanes tulumaksutulu 22 ja Paikusel 21 protsenti.



Ülejäänud Pärnumaa omavalitsusteski on tulumaksunumbrid väga erinevad, vähenedes üheksa kuni 19 protsenti. “Eks me ole siin kärpinud nii palju kui võimalik. Elame, kuidas tulud on, kuid suhteliselt raske on,” nentis Tootsi vallavanem Kalev Kaljuste.



Tootsi vald on tänavuses eelarves arvestanud tulumaksu laekumise kuue-seitsmeprotsendise kahanemise ehk jõudmisega 2006. aasta tasemele, tegelik olukord esimeses kvartalis on kolm korda hullem.



“Ega meil ta (tulumaksu laekumine, toim) enam väga kuhugi ei kuku, sest nüüd on ära kukkunud ka need inimesed, kes said töötuskindlustust. Ootame teise poolaastani ja vaatame siis, kas on vaja veel kulusid kokku tõmmata,” prognoosis Kaljuste.



Kärpimise vajadusest tingituna ei tööta 1. septembrist Tootsis enam eraldi muusikakooli, mille õpe taandub huviringideks.



Personalikulude kokkutõmbamiseks on töötajatega kokku lepitud palgata puhkuste suhtes, tehtud struktuurimuudatusi ning koondatud mõni töökoht. Näiteks ei valita spordikeskuse senise juhataja asemele uut ning spordikeskusesse ei jää enam remonditöölist. Vallavanem märkis, et palgakuludelt hoiab Tootsi tänavu kokku umbes viiendiku.



Talveperioodil on Tootsi asula öösiti kottpime, sest valgustus lülitatakse sisse vaid õhtuks-hommikuks ning suvisel ajal tuleb toime tulla ilma selletagi. Selleks aastaks eraldatud teehoiuraha Tootsil veel jagub, sellest on praeguseks kulutatud ligemale kaks kolmandikku.



Kaljuste tunnistas, et valla käekäik sõltub paljuski põhilisest tööandjast Tootsi Turbast, mis oma järgmise otsuse briketivabriku jätkamise kohta teeb ilmselt tuleva aasta jaanuaris. Vallavanem nentis, et kui tulude langus kestab, tuleb jätkata vallaasutuste struktuuri ülevaatamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles