Kuus ametkonda harjutas koostööd

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppusel uisapäisa ei talitatud: lõhkekehad kiirustamist ei andesta.
Õppusel uisapäisa ei talitatud: lõhkekehad kiirustamist ei andesta. Foto: Ants Liigus

Eile toimus Pärnu lennujaama territooriumil päästeameti, politsei, kaitsepolitsei, Lääne-Eesti pommigrupi, häirekeskuse ja kiirabi suur ühisõppus, kus harjutati tegutsemist pärast lõhkekeha plahvatust, keemilise aine leket ja käitumist pommivööd kandva inimesega.

„Viimase kolme aasta jooksul on see esimene kord, kui asi nii suurelt ette võetakse,” rääkis Lääne-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Viktor Saaremets. „Tavaliselt nokitseb igaüks omaette, aga nii kompleksselt ja sellise stsenaariumi järgi harjutamist väga tihti ette ei tule.”

Pressiesindaja nentis, et kuigi kõrvaltvaatajatele võivad suurte meeste mängud jääda arusaamatuks, on neil sügav mõte. Eriti tänapäeval, kui maailm on lahti nii heale kui paraku kurjalegi.

„Valmis tuleb olla kõigeks,” ütles Saaremets. „Õppus ongi see koht, kus saad keerata vinti nii palju üle, kui fantaasia lubab: kui pärast juhtub analoogne sündmus, on toimida tunduvalt kergem, sest oled juba raskema peal õppinud.”

Pressiesindaja meenutas oma sõnade tõestuseks mõne aasta taguseid raba- ja metsapõlenguid, mille kustutustööde korraldamisel tuli ette tuliseid vaidlusi ja valede otsuste langetamistki.

„Järgmisel aastal käis kõik kui kellavärk,” väitis Saaremets. „Eelmisest korrast õpiti ja järgmisel tehti kõik perfektselt: kogu tehtud töö läikis kui prillikivi.”

Eilsete õppuste üldjuht, Lääne-Eesti pommigrupi juht Janek Sõnum märkis, et eelkõige oli harjutamise eesmärk läbi mängida eri ametkondade koostöö kriisisituatsioonis: reaalelus ei tule analoogseid olukordi just sageli ette. „Harjutame siin seda, kuidas töökorraldus käib, kes mida teeb, kuidas jagunevad tööülesanded, kuhu tõmmatakse lindid, mida silmas peetakse, kui kohale jõutakse - kogu see rida,” selgitas Sõnum.

Õppustel ammoniaagileket kõrvaldanud meeskonda juhendanud Lääne-Eesti päästekeskuse Pärnumaa päästeosakonna juhataja Karmo Kuru kinnitas, et kuigi seekord oli aine täpselt teada, on päästjad reaalelus valmis muudelegi inimesele ohtlikele kemikaalidele vastu astuma. „Pärnu piirkond on küll rahulikum kui mujal, aga meil on võimekust kõigeks,” väitis Kuru.

Eilne harjutamine läks Saaremetsa sõnutsi igati korda. „Õppused lähevad alati korda,” nentis ta. „Isegi äpardunud õppustest õpitakse.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles