Jane Mets ei sekku huvikoolide konflikti

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu abilinnapea Jane Mets.
Pärnu abilinnapea Jane Mets. Foto: Ants Liigus

Pärnu tehnika- ja tööõpetusmaja liitmine loodusmajaga on vallandanud sõnasõja, kus pooled süüdistavad teineteist ignorantsuses ja onupojapoliitikas.


Kähmlust ohutult positsioonilt jälgiv Pärnu haridus- ja kultuurielu eest vastutav abilinnapea Jane Mets loodab, et kõik laabub iseenesest.

Korruptsioonivastase seaduse järgi on korruptiivne tegu ametiisiku poolt ametiseisundi kasutamine omakasu eesmärgil. Kas juhtumit, kui linna allasutuse juht võtab oma alluvusse tööle abikaasa või mõne ülejäänud pereliikmeist, tuleks teie hinnangul käsitleda korruptiivse teona? Nii luuakse ju olukord, kus raha jääb peresse ehk kaudselt saadakse omakasu.

Juriidiliste hinnangute andmine, sealhulgas korruptsioonivastase seaduse tõlgendamine, on juristide pärusmaa ja kuna ma ei oma juriidilist haridust, jätan hinnangu andmise spetsialistide hooleks.

Jätame juriidika kõrvale. Loodusmaja direktor Tiina Ross on tööle võtnud oma abikaasa, tehnika- ja tööõpetusmajas on mitu ametikohta hõivanud perekond Vaino. Missugune on teie kui abilinnapea hinnang sellele, lähtudes eetikast?

Kõikide koolide direktorid võtavad töötajaid tööle iseseisvalt. Ma ei pea võimalikuks ega õigeks sekkuda oma valdkonna 40 allasutuse personalivalikusse.

Juriidilise hinnangu andmiseks ei ole te enda sõnutsi pädev, eetilise hinnangu andmisest hoidute, personalivalikusse ei taha sekkuda. Kas te ei ole end liialt distantseerunud kahe Pärnu noortele olulise õppeasutuse liitmisprotsessist?

Ma ei arva, et peaksin direktori igat otsust kooskõlastama. Samal ajal ma ei ütle, et ma pole kursis neis kahes koolis toimuvaga. Koos haridus- ja kultuuriosakonna juhataja ning huvihariduse peaspetsialistiga oleme olukorda analüüsinud ning kuulanud ära direktorite seisukohad. Ootan ära tehnika- ja tööõpetusmaja hoolekogu arvamuse tekkinud olukorra kohta.

Kas teie AS Pärnu Vee finantsdirektori või praegu abilinnapeana olete võtnud enda alluvusse tööle oma sugulasi?

Ma ei ole kunagi võtnud tööle ega töötanud samas asutuses oma sugulastega ja selle põhimõtte järgimine oleks kasulik kõikidele juhtidele, kes töötavad avalikus sektoris.

Kas arvestades olukorda, kus liidetavate koolide personal on omavahel tülli keeranud ja peab leheveergudel porisõda, ei teki teil tahtmist korraldada ühendkooli direktori leidmiseks avalik konkurss eesmärgiga leida koolijuhi kohale mõni neutraalne isik?

Väga loodan, et kahe 1. septembrist ühineva huvikooli personal ei ole tülis ja konfliktis perekonnad leiavad koostööks mõistliku lahenduse.

Tehnika- ja tööõpetusmaja koondatud personal näeb Rossi tegutsemises katset tehniline huviharidus välja suretada. Kuidas näete seda teie?

Kindlasti ei lõpe kahe huvikooli ühinemisega Pärnu linnas tehnilise huvihariduse andmine. Praegusega võrreldes on vaja tehnilise huvihariduse osa tingimusteta suurendada ja sealjuures laiendada õppekavade valikut.

Ühendõppeasutuse direktoriks hakkab senine loodusmaja juht ja koolide liitmise ettevalmistamisjärgus on koondatud 11 inimest just tehnika- ja tööõpetusmajast, teiste seas mitu kauaaegset huviringide juhendajat. Mil moel tuleb selline asjade käik kasuks tehnilise huvihariduse tähtsuse suurenemisele?

Kahjuks ei soovinud üks direktoritest kandideerida ühendatud koolide juhi kohale ja kuna Tiina Ross on loodusmaja direktorina näidanud end väga võimeka juhina, kes oskab kooli juhtida ja arendada, ei pidanud me vajalikuks kuulutada direktori ametikoha täitmiseks välja avatud konkurssi. Samuti on Ross esitanud ühendatud koolide tegevuse kohta põhjaliku visiooni, mis näeb ette just tehnilise huvihariduse eelisarendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles