Rivo Vesik meister, Kristjan Kais teelahkmel

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas rannaliival läheb sumoks? Ei, nii ootavad, seekord teine teisel pool võrku, palli mängupanekut hoopis rannavõrkpallurid Kristjan Kais (vasakul) ja Rivo Vesik.
Kas rannaliival läheb sumoks? Ei, nii ootavad, seekord teine teisel pool võrku, palli mängupanekut hoopis rannavõrkpallurid Kristjan Kais (vasakul) ja Rivo Vesik. Foto: Ants Liigus

Eesti rannavollemeistrivõistlusi kroonis tipp-paaride Rivo Vesik – Karl Jaani ja Kristjan Kais – Oliver Venno heitlus kuumal rannal arvuka publiku ees.

Nii Vesik kui Kais on Pärnu juurtega, Pärnu rannaliste lemmikud ja päästsid kohalike jaoks selle võistluse. Varasematel aastatel kõvasti vett seganud saalipallurid (vennad Esnad, Jaanus Nõmmsalu jt) olid rannavolle-medalite jagamise aegu Avo Keele karmi käe all koondise laagris. Madalamal tasemel, naiste ja noorte seas pärnakail omadele seekord erilisi kaasaelamisvõimalusi ei olnud.

Naised selgitasid Pärnus mitte meistreid, vaid üksnes “Starman Cupi” etapivõitjaid. Esikoha said lätlannad Krista Kraskura ja Kitija Megne Triin Kuuse ja Maarja Kerneri ning Kertti Külma ja Kristel Kiensi ees. Pärnu paar Reelika Raap ja Julija Mõnnakmäe sai 11 konkurendi seas üheksanda koha.

U16 ja U18 vanuseklasside noored selgitasid Pärnu rannas kolmanda ja viimase etapiga Eesti karikavõitjad. Kuni 16aastaste neidude klassis Pärnu märki maha ei saanud, kaks aastat vanematest olid Helju Suti õpilased Eva-Lotta Raat ja Maret Anu Randpõld etapil viiendad ja kokkuvõttes üheksandad.

Pärnu noormeestest sai Johannes Noormäe kasvandik Markkus Keel U16 klassis koos Taavi Nõmmega etapil teise ja kokkuvõttes kolmanda koha. Teine oli etapil ka koos Karlis Mesilaga mänginud Renee Teppan, kokkuvõttes kuulus sellele paarile neljas koht.

Finaali üllataja oli Karl Jaani

Oodatud tippude finaal üllatas nii mõndagi võrkpalli peensustes mitte päris kodus pealtvaatajat. Kristjan Kais oli küll enam-vähem omal tasemel professor, Rivo Vesik nagu ikka kogenud ja lustlik, aga Karl Jaani selles mängus lausa superman.

Ja teistpidi üllatus-üllatus – platsilolijaist nõrgimaks osutus pikim (208 cm), võimsaim, noorim ja andekaimaks peetav Oliver Venno. Küll mõne aasta tagune rannavolle noorte Euroopa ja maailmameister, aga lüüa vastased tal palju just ei lasknud ja Jaani tegi temaga, mis iganes tahtis. Igatahes polnud võimsa Venno blokist Jaani vastu mingit tolku.

Vesik ja Jaani eksisid Kaisist ja Vennost vähem, otsustavaks said mõlema geimi keskel paar Vesiku õnnestunud blokki vana paarilise Kaisi löökidele ja Kaisi-Venno lihtviga ning kuld kuulus 2:0 (15, 16) Rivo Vesikule ja Karl Jaanile.

Kolmanda koha mängus võitsid Mart Müür ja Ivo Taul 2:1 Marko Vantsi ja Ilmar Mõtuse. Ühel võimalikul esikolmikupaaril Kaarel Kais - Argo Arak jäi turniir Araku tervisprobleemi tõttu mängimata. Mullused noorte EM-pronksid Martti Keel ja Rauno Liivrand kaotasid teises ringis Vesikule-Jaanile 0:2 (-14, -15), said seejärel lüüa ka Andres Leismannilt - Jaanus Kullerilt ja said üheksanda koha.

Vesik ja Jaani sõitsid nüüd Prantsusmaale Marseilles’ MK-etapile, kus nad alustavad mänge otse põhiturniiril. Oliver Venno lülitub saalivõrkpalli Eesti koondise treeningutesse ja ühineb peagi oma uue klubiga Saksamaal Friedrichshafenis. Kristjan Kais küll taandub vaikselt tipprannavollest, kuid siiski mitte äkki ja päriselt. Ta on lubanud aidata Eestit Londoni olümpia piletite taotlemisel ja seisab nüüd küsimuse ees, kellega kvalifikatsiooniturniiridel koos mängida. Jutuks on olnud vend Kaarel Kais, Ragnar Pähn, Priit Luik ja Rain Raud.

Avo Keel hindab praegusi tegijaid

Omal ajal koos Kaido Kreeniga Eesti rannavollet valitsenud ja Atlanta olümpialegi jõudnud Avo Keel ütles, et pühapäevases rannafinaalis oli paaridel selge vahe sees.

“Oli näha, kumb paar rohkem treeninud ja paremini valmistunud oli,” kinnitas Keel. “Kaisil on olnud paremaid mänge, Vennole oli tänavune rannavõrkpall rohkem aktiivse puhkuse eest.”

Võrreldes oma 12-15 aasta taguste rannaaegadega, märkis Keel, et palju noori on peale tulnud ja rannamehed on füüsiliselt paremaks läinud.

“Minu ajal olid rannas suurelt jaolt tegijad kogenud saalimängijad, nüüd spetsialiseerutakse rohkem,” väitis Keel. “Mäng ise on muutunud selles osas, et plats on nüüd väiksem kui minu ajal ja see annab kaitses, eriti siis, kui mängijad veel värsked, rohkem võimalusi pall üles tuua.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles