Viisitamm laenas advokaatidele maksmiseks 600 000 krooni

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks keskerakondlasest linnavolikogu liikme Mart Viisitamme kaitsjatest oli Helmeri Indela advokaadibüroost Glikman ja Partnerid.
Üks keskerakondlasest linnavolikogu liikme Mart Viisitamme kaitsjatest oli Helmeri Indela advokaadibüroost Glikman ja Partnerid. Foto: Ants Liigus

Ärisaladuste lekitamises süüdistatav Pärnu endine linnapea Mart Viisitamm laenas advokaadiarvete tasumiseks Tartu väikefirmast 600 000 krooni, Viisitamme kaitsesid Pärnu maakohtus vandeadvokaadid Helmeri Indela ja Leon Glikman.

Pärnu linnavolikogu liikme Mart Viisitamme majanduslike huvide deklaratsiooni järgi on ekslinnapea osaühingult P.P. Holding laenanud 600 000 krooni. “Tegu on laenuga, mis on võetud eesmärgiga finantseerida kohtuvaidlusi ja advokaadiarveid,” tunnistas Viisitamm.

25aastane neiu laenas

Viisitamm väitis, et ta ei tea, kellele see firma kuulub. Laenu andnud firmani jõudnud ta läbi tuttavate.

Küsimusele, kas ettevõtte tegevusalade hulka kuuluvad finantsteenused, vastas ta, et võib-olla on tegu mõne välismaa finantsasutuse tütarfirmaga.

Äriregistris P.P. Holding OÜ nimelist firmat ei ole. Viisitammele tagasi helistades selgus, et deklaratsioonis on viga ja õigeks nimeks on hoopis R.P. Holding OÜ.

40 000 krooni suuruse osakapitaliga R.P. Holding OÜ kuulub 25aastasele Raili Pruusapuule. Firma on registreeritud ühte Tartu Kalda tee kortermajja.

Pruusapuu on kaitsnud Tartu ülikooli õigusteaduskonna eraõiguse instituudis 2009. aastal magistri- ja 2007. aastal bakalaureusetööd, tema bakalaureusetöö käsitles võlgniku heastamisõigust.

Pruusapuu endaga toimetusel rääkida ei õnnestunud. R.P. Holdingu nimelisi firmasid on nii USAs, Taanis kui Hollandis, aga niisama hästi võivad tähed R.P. tähistada lihtsalt Raili Pruusapuud.

Ligi kolmenädalasel kohtuprotsessil Pärnu maakohtus selle aasta veebruaris-märtsis kaitsesid Viisitamme Helmeri Indela ja Leon Glikman advokaadibüroost Glikman ja Partnerid. Glikman pidas avakõne, igapäevaselt viibis kohtuistungitel Indela.

Õigusabi maksumust Viisitamm ei avalikustanud. Koos Viisitammega kohtu all olnud Tänavapuhastuse ASi juhataja Vello Kingi mõistis maakohus õigeks ja määras tema kaitsja Üllar Talviste õigusabi kulude katteks 165 600 krooni.

Maksab see, kes süüdi jääb

Advokaadiarved peab tasuma see, kes süüdi jääb. Viisitamm mõisteti maakohtus õigeks altkäemaksu võtmise süüdistuses ja usalduse kuritarvitamise katses ning süüdi ametitegevuse käigus teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises.

Saladuse hoidmise kohustuse rikkumiseks olid kohtu hinnangul OÜ Rapla Teede pakkumise edasiandmine Kingile ja spordihalli ehitushindade võrdlustabeli edastamine OÜ Steniardi juhatajale Kaido Fridolinile.

Maakohtu otsuse järgi peaks Viisitamm saladuse hoidmise kohustuse rikkumise eest riigile maksma 306 950 krooni.

Viisitamm on otsuse ringkonnakohtusse edasi kaevanud, ent ka prokurör on apellatsiooni esitanud, paludes Viisitamme altkäemaksu võtmises ja usalduse kuritarvitamise katses siiski süüdi mõista.

Kaido Groosile kuuluvas Silveralteks Grupis projektijuhina töötavale Viisitammele kuulub pool 46,7 ruutmeetri suurusest korterist Tallinnas Seebi tänaval, pool 2007. aastal valminud sõiduautost Honda CR-V ja osaühing 2+3 Mööbel. Ülejäänud pool korterist ja autost on tema abikaasa Hilvi oma.

Viisitamme võlad küünivad majanduslike huvide deklaratsiooni järgi 1 195 015 kroonini. Sellest 439 015 krooni on Seebi tänava korteri ostmiseks Swedbankist võetud eluasemelaen ja 156 000 krooni 2009. aasta sõiduauto Nissan X-Trail autoliising. Aasta varem talle kuulunud 1989. ja 2005. aasta Honda on Viisitamm maha müünud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles