Uute ettevõtete loomine on tõusuteel

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009.a loodud uued ettevõtted tegevusvaldkondade lõikes.
2009.a loodud uued ettevõtted tegevusvaldkondade lõikes. Foto: EAS

Hoolimata majanduskliima järsust halvenemisest ja majanduse üldisest kokkutõmbumisest, kasvas Eesti ettevõtlusaktiivsus mullu aasta varasema ajaga võrreldes 13%: 2009. aastal loodi 11 284 uut ettevõtet, s.o 1324 võrra rohkem kui aasta varem, teatas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS).

Uued ettevõtted loovad oma esimese tegevusaasta jooksul kokku ligi 31 000 uut töökohta.

Ettevõtted on regionaalselt ebaühtlaselt jaotunud: Harju-, Pärnu-, Tartu- ja Ida-Virumaal loodud äriühingud moodustavad peaaegu 88% kõigist uutest äriühingutest. Ainuüksi Tallinnas asutati 63% kõigist Eestis loodud uutest äriühingutest.

„Umbes pool ettevõtlusega alustajatest omab juba varasemat ettevõtluskogemust,“ kommenteeris EASi alustavate ettevõtete divisjoni direktor Dmitri Burnašev. „EASi ettevõtluse toetusprogrammides soovib osaleda tervelt kaks kolmandikku ettevõtlusega alustajatest,“ lisas Burnašev.

Populaarseimad tegevusvaldkonnad olid jae- ja hulgikaubandus, ehitus ja töötlev tööstus. Suurima kasvutrendiga paistab silma töötlev tööstus, enim langes aga ehitussektor.

Möödunud aastal alustanud ettevõtete orienteeritus ekspordile on varasemast suurem: 11% värskelt alustanud ettevõtetest juba ekspordib ja 18% planeerib ekspordiga alustada esimese tegevusaasta jooksul.

Samal ajal suure kasvuambitsiooniga ettevõtteid loodi vähe. 67% ettevõtjatest prognoosib esimese tegevusaasta lõpuks käivet alla 0,5 miljoni krooni.

Kiirele kasvule ja välisturgudele orienteeritud uute ettevõtete arv jääb vahemikku 500-800.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles