Olaf Esna: Veel Eesti esimesest filmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Läinud nädalal tuli uudis, millest võis välja lugeda, justkui polekski Johannes Pääsukese “Karujaht Pärnumaal” (1914) enam Eesti esimene säilinud mängufilm. Nimelt leiti Gosfilmofondis Moskva lähedal Belõe Stolbõs osaliselt säilinud film “Laenatud naene”, mis võeti üles Tallinnas ilmselt 1913. aastal. “Filmis astuvad üles Paul Pinna, Alfred Sällik ja veel mõni näitleja. Film on 12 minutit pikk ja välisvõtetelt on näha Toompea, Paks Margareeta ja Snelli tiik,” vahendas Postimees.

Jäi justkui kahtlus, et meile nii oluline “Karujaht Pärnumaal” on oma koha kodumaises filmiajaloos kaotanud. Filmimees Jaak Lõhmus võttis olukorra teadaolevate faktide najal Sirbis analüüsida ja kirjutas artiklis “Kelle oma on “Laenatud naene?””, et me ei tea “tänini endiselt midagi sellest, kes võis olla filmi lavastaja ja kas lavastaja ning operaator võis olla üks ja seesama isik. Seepärast ei saa praegu väita, et “Laenatud naene” on esimene eestlaste tehtud film, tõsi küll, esimene seni teada Eestis vändatud mängufilm see arvatavasti on”. Lõhmus resümeeris: “”Karujaht Pärnumaal” on siiski tänaseni esimene eestlaste tehtud mängufilm.”

Sellega siis sedamoodi, aga kas “Laenatud naene” pakkus suure üllatuse? Võtaks kokku nii, et leidmine oli üllatus, olemasolu mitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles