Janne Boman: Täby pensionärid tulevad ikka ja jälle Pärnusse

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janne Boman.
Janne Boman. Foto: Urmas Luik

Läinud laupäeval kihas Pärnu Tervise spaa fuajee vanemast rahvast, maja ees seisvasse kahte Rootsi numbrimärgiga bussi tõsteti pagasit.

Stockholmi-lähedase Täby kommuuni pensionäride iga-aastane tervisereis Pärnusse hakkas võtma suunda kodu poole.

Täby kommuuni juhatuse liige Janne Boman, tean oma sõpradelt, et teie tegevuses on peamine vanemate inimeste heaolu eest hoolitsemine, olete Täby kommuuni juhatuse ja sealse koguduse kirikunõukogu liige. Mitmendat aastat Täby inimesed Pärnus puhkavad ja mis põhjusel langes valik just Pärnule? Miks mitte päikeseline Hispaania?

Oleme siin kolmandat aastat, sel aastal kahe bussiga, kokku 90 inimest. Olin tuttavatelt varem Pärnu kohta kuulnud, et see on mere ääres asuv suurepärane terviseparanduse koht. Samamoodi langetasin otsuse Tervise kasuks, sest olin selle spaa kohta kuulnud palju kiidusõnu.

Loomulikult on oluline vahemaa, mis vanematele inimestele ei tohi olla väga pikk. Ja isiklikult arvan, et ravi on Pärnus parem kui Hispaanias.

Kui vana on Täbyst siia tulnud kontingent? Ikka üle 60?

Jah, 60-65, kõige vanem meie reisiseltskonnast on 87aastane. Mõni inimene on tõesti väga eakas. Meie grupis on nii abielupaare kui üksikuid inimesi.

Mis on teie inimestele Pärnus käimisel kõige olulisem?

Kui kohale jõudsime, oli arstlik läbivaatus ja igaühele kinnitati isiklik ravikava. Palju oli mitmesuguseid massaaže - suurepärane. Raviprotseduurideks oli neli päeva.

Õhtuti saime kokku, ajasime juttu, sõime, võtsime väikse joogi. Kultuuriprogramm oli kohe kõrval vabaajakeskuses. Mõistagi käisime rannas jalutamas.

Sõitsime bussiga suurde kaubanduskeskusesse Rimi. Minu meelest on see väga kallis pood, toit ja kõik muu. Mõtlesin, kas inimesed saavad seda endale lubada, ostjaid polnud kuigi palju.

Pärnu on suurepärane koht tervisekosutuseks, tahame siia järgmisel aastal tagasi tulla. Pärnusse sõita soovijate arv on iga aastaga suurenenud, järgmisel aastal tuleme ilmselt kolme bussiga, pean läbirääkimisi bussifirmadega.

Täby kommuuni umbkaudu 76 000- liikmeline elanikkond koosneb peamiselt parema hariduse ja suurema sissetulekuga inimestest. Kas Täby on heaoluoaas keset majandusraskuste kõrbe?

Rootsi mõistes on Täby tõesti jõukas kommuun, kuid meilgi on vaesemaid inimesi.

Stockholmi regioonis oleme siiski väga õnnelik piirkond.

19. septembril tulevad Rootsis üldvalimised. Olete aktiivselt tegev Täby sotsiaaldemokraatide hulgas, kuid praegu paistab, et valitsuskoalitsioonil on edumaa.

See on tõsi, Rootsi valimiste tulemust ei julge keegi ennustada. Me peame võitma, sest kui võidab vastaspool, oleme täiesti teistsuguses riigis. Lõhe inimeste vahel, varanduslik kihistumine suureneks.

Paljud inimesed peavad läbi ajama sotsiaalhoolekande rahaga, sest neil pole tööd. Väga palju on töötuid noorte seas. Töö ja haridus on valusad ja tähtsad teemad. Need on meile väga olulised valimised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles