Rootsi võimuliit kasvatab edumaad

, Stockholm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaministrit Fredrik Reinfeldti (fotol koos abikaasa Filippaga) toetab enne valimisi üle 60 protsendi rootslastest, mis näitab tema populaarsust rahva hulgas.
Rootsi peaministrit Fredrik Reinfeldti (fotol koos abikaasa Filippaga) toetab enne valimisi üle 60 protsendi rootslastest, mis näitab tema populaarsust rahva hulgas. Foto: Reuters

Svenska Dagbladeti ja uurimiskeskuse Sifo 22. augustil avaldatud küsitlusest selgus, et Rootsi valitsuserakondade edumaa kuu enne üldvalimisi on opositsiooni ees kasvanud.

Valitsuskoalitsiooni toetas küsitluse andmeil 51,5 protsenti küsitletutest ja opositsiooni 43,9 protsenti. Võimukoalitsioon on seega 7,6 protsendiga vastaspoole suhtes enamuses. Kõige rohkem on oma toetust suurendanud moderaadid, kes küsitluse kohaselt tõusid sotsiaaldemokraatide asemel Rootsi suurimaks parteiks, edastas uudisteagentuur BNS.

Rekordiline toetus on enne valimisi Rootsi peaministril Fredrik Reinfeldtil, keda enne 19. septembri valimisi toetab 63 protsenti rootslastest. Tema sotsiaaldemokraadist rivaali, vasakbloki juhti Mona Sahlini soovis valitsusjuhina näha vaid 18 protsenti vastanutest.

Agressiivne kampaania ja pensionärid

Rootsi läheb üldvalimistele agressiivse kampaaniaga ja valimisspurt kujuneb põnevaks etenduseks. Suur hulk hääletajaid otsustab alles mõni päev enne valimisi, millise erakonna poolt hääl anda. Sotsiaaldemokraatide hulgas on märgata närvilisust selle pärast, kas nad suudavad valimised võita.

Sotside valimiskampaania tugisambad on heaoluühiskond, eakate hoolekanne ja noorte korteriprobleemide lahendamine. Nende murede lahendamiseks ollakse sunnitud tõstma tulumaksu ja taas kehtestama kinnisvaramaksu, mille praegune parempoolne valitsus tühistas ja heade tulemustega.

Valitsuskoalitsioon, mida juhivad moderaadid, on maksude tõstmise ja lisamaksude kehtestamise vastu.

Valijaid huvitab heaolu ja Rootsi majanduse areng. Tulumaksu vähendamisega, mille taas surus läbi praegune valitsus, on palgasaajatele jäänud rohkem raha taskusse.

Viimasel ajal on tööpuudus, mis siiani oli kaheksa-üheksa protsenti, hakanud vähenema.

Pensionäride käekäik ja heaolu on seekordsete valimiste olulisemaid teemasid. Juba on otsustatud, et 2011. aastal kahandatakse pensione 4,5 protsenti ja nii teist aastat järjest. Kärpe põhjus: pensionikassasse pole laekunud küllaldaselt raha, sest töötute arv on suurenenud ja maksumaksjate oma vähenenud.

Siiski, tänu alandatud tulumaksule ei kahane pensionid nii palju.

Suur osa Rootsi elanikest on võimelised elatama end ainult sotsiaaltoetustest, mille seas tähtis on korteritoetus (bostads-bidrag).

Valimiskampaania grimassid

Rootsis on hea traditsioon, et vastasleeri poliitikud ei lasku üksteise suhtes solvangute ega halvasti ütlemiseni. Seekordses valimiskampaanias on ilmnenud ebameeldivusi, nagu ametiühingute kasutatud ebaeetilised valimisplakatid, millega vastaspoolt tutvustati solvavalt. Ajakirjanduses nimetati neid haiglaslikeks plakatiteks.

Välispoliitilisi küsimusi pole valimiskampaania käigus eriti arutatud. Lähtudes sotsiaaldemokraatide välispoliitilistest kommentaaridest, paneksid nemad senisest rohkem rõhku riikidevahelisele sõprusele ja koostööle Venemaaga.

Valimistel on huvitav, kas Sverigedemokraterna ( SD/Rootsi Demokraadid), mis on sisserändajatevaenulik erakond, riigipäeva üldse pääseb.

Valimistulemustel on suur tähtsus Rootsi-Eesti suhetele. Siiani on koostöö Eestiga olnud väga positiivne, sest Läänemere riikide ühistöö on käinud raugematu jõuga.

Kohalikud valimised

Rootsi on üks väheseid riike, kus kohalikud valimised toimuvad samal ajal üldvalimistega.

Peab märkima, et riikliku ja kommuunipoliitika vahel leidub suuri erinevusi.

Näiteks minu kodukommuun Täby, kus moderaatidel on häälteenamus, sest viimastel kohalikel valimistel aastal 2006 said nad 53 protsendi valijate toetuse.

Moderaatide viimase nelja aasta poliitika Täbys on keskendunud mitmesugustele kärpimistele, koolide erastamisele ja paljudele arusaamatule eesmärgile suurendada iga hinna eest Täby kommuuni rahvaarvu 80 000 inimeseni (praegu on siin 76 000 elanikku).

Moderaatide võimu all on Täbys viimastel aastatel eriti kannatanud eakate hoolekanne.

Folkpartiet (Rahvaerakond), kuhu minagi aktiivselt kuulun, leiab, et moderaatide ainuvalitsus pole Täby kommuunile head toonud.

Folkpartieti arvates peab olema rohkem erakondadevahelist koostööd, avatust ja elus vajalikke kompromisse. See teeb poliitika elujõuliseks ja demokraatia tugevaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles