Toidupank kutsub aru pidama

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidupanga ametlik esindaja Pärnumaal Erika Kukk muretseb, kuidas jõuda võimalikult kõigi abivajajateni.
Toidupanga ametlik esindaja Pärnumaal Erika Kukk muretseb, kuidas jõuda võimalikult kõigi abivajajateni. Foto: Urmas Luik

Teisipäeval, 11. jaanuaril oodatakse maavalitsuse teise korruse saalis huvilisi Pärnumaa toidupanga mõttekotta, kus jutuks tuleb eelkõige abivajajate ja abistajate kokkuviimine.

„2010. aasta jääb meile meelde mitme märksõnaga heategevuse valdkonnas,” märkis tuleva mõttekoja arutlusringi juhtiv Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse mittetulundusühingute konsultant Krista Habakukk. „Kindlasti märkasid paljud kauplustes mündikampaaniat ning kuulsid sõna “toidupank”, mõlema algatuse taga on lihtne inimlik soov aidata neid, kes on sattunud raskustesse, aga ise ei julge või ei oska abi paluda.”

Vaesus on ja jääb

Eelkirjutatust lähtuvalt tahetaksegi mõttekojas üle, läbi ja selgeks rääkida, kuidas toidupank Eestis tegutseb, millised on toidupanga senised kogemused; mil moel jõuab abi selle vajajani ja kuidas sellele kaasa aidata; kuidas jõuab toidupanga tegevus linnadest valdadesse; missugust abi saavad pakkuda vabatahtlikud ja kodanikuühendused.

Liiati, nagu tõdes Eesti toidupanga ametlik esindaja Pärnumaal Erika Kukk, on kehvus hullem kui vähkkasvaja: vaatamata aina tulemuslikumale ravile, võtab haigus üha enam inimesi. „Maailma ajalugu on näidanud, et vaesed on alati meie kõrval: maailmakorraldus juba on selline,” nentis Kukk.

Seega pole vaesus nähtus, mille pärast riietes ja täis kõhuga inimene peaks kogu aeg käima, silmad peos. „Ma ei võta seda afektselt, see on meie tavapärane elu, meie riigi praegune seisukord,” ütles Kukk. „Maailmas on Eestist hullemaid paiku ja on paremaid, kuigi see teadmine meid ei lohuta.”

Mündikampaania kestab

Ainuke, mida hoolija inimene teha saab, on hädasolijaid jõudu mööda aidata. Praegu on igaühele selleks lihtsaim võimalus osaleda toidupanga jaanuari lõpuni vältavas mündikampaanias.

Kampaania eesmärk on koguda raha toidupanga laienemiseks kõikjale Eestis, tänu sellele saaks üha suurem hulk puuduses eestimaalasi iganädalast toiduabi.

Pärnumaal on annetuskastid 49 kohas: peale Pärnu Võistes, Halingas, Vändras, Toris, Sindis, Seljal, Kergus ja Tootsis.

„Krooni käibelt kadumine kampaania olemust ei muuda, kogume münte jaanuari lõpuni igal pool,” märkis toidupanga mündikampaania meediajuht Tiina Urm. „Algusest peale oleme vastu võtnud ka teistes valuutades münte, mida inimesed annetada tahavad, sealhulgas eurosid, oluline on soov toidupanga laienemisele kaasa aidata.”

Urmi väitel ei ole midagi üllamat, kui et oma lõpule lähenev kroonimünt päästab kedagi elule. „Mis oleks ilusaim viimane eesmärk meie oma rahale?” küsis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles