Kaupo Meiel: Lumi on, lumi jääb, lumi olema peab

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Millal ja kus seda lund ikka peaks sadama kui mitte talvises Eestis? Laulame küll, et oleme Põhjamaa lapsed, aga kui detsembris külmaks läheb ja lumi maha tuleb, imestame ja oleme omajagu pahasedki.

Andis kena talve tublide külmakraadidega eelmine aasta, paistab andvat tänavunegi. Ja hea on. Muidugi toob kohatine lume kuhjumine, siis vahepealne sula ja järgnev külmetamine kaasa nii ühtesid kui teisi hädasid. Mõne maja katus vajub sisse, huvitaval moel: mida uuem maja, seda suurem võimalus selleks on. Osa teid on sisuliselt läbimatud ja tänaval käies tuleb üks silm räästastel, teine teel hoida, et lund või jääd kaela ei sajaks või libedal keel käntsu ei käiks.

Talve seisab ees kahe kuu jagu, mistap tuleks sellega leppida. Ühe aastaaja pärast viriseda pole mõtet, tuleb selleks valmis olla ja sellest rõõmugi tunda. Hea, et Eestis on üle pika aja aastaaegade vaheldumine nagu lasteraamatus: kevadel ojad vulisevad, suvel päike lõõskab ja talvel kattub maa valge lumevaibaga. Imetabane, kas pole?

Kirjatundja Jüri Kallas arutles Meie Maas: “Loodan tasahilju, et ehk toovad talv ja lumi inimeste teadvusesse tagasi tõsiasja, et Eesti on põhjamaa ning külm, talv ja lumi on siin eluolu iga-aastased osad. Et ehk õpivad inimesed jälle ilmastikule vastavalt riietuma, et ehk hakatakse taaskord maju ehitama normaalse soojustuse ja küttekolletega, et ehk lõpeb see aastaringne suve taganutmine. Kolm kuud suve on enam kui küll ja kellele väheks jääb, siis nii palju meil ikka kooliharidust veel antakse, et ekvaatori asukoht teada oleks.”

Selle lootusega tasub ühineda ja lumesse sobib suhtuda kui heasse külalisse. Võrreldes sellega, millist soga poliitikud enne valimisi suust välja hakkavad ajama, sellega, kui pimedad on Pärnu tänavad, või sellega, kuidas linnas bussiliine vähendatakse, on lumi üks väheseid puhta südametunnistusega, mõistlikke ja ausaid asju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles