Kommentaar: Oi, me ei teadnudki, et nad ei tea!

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Klaus, Pärnu Postimees.
Karin Klaus, Pärnu Postimees. Foto: PP

Teadmatusest tulumaksuvabastusest ilma jäänud 17 000 pensionäri viitavad tõsiasjale, et kui inimene ise enda eest ei seisa, ei saa süsteemile lootma jääda.

Kuigi rahandusminister Jürgen Ligi väitel on riik aastaid teinud teavitustööd pensionäride tulumaksuvabastuse suhtes, pole seda järelikult tehtud küllaldaselt. Kuigi kõnealust sätet tuletatakse tulu deklareerijatele meelde maksu- ja tolliameti kodulehelgi, ei jõua teave järelikult sihtrühmani.

Eesti pensionär muutub järjest aktiivsemaks kodanikuks, siiski ei tunne suurem osa eakatest end IT-maailmas koduselt. Kindlasti ei loe enamik inimesi tulumaksuseadustki, et kõik knihvid selgeks teha.

Seni, kuni inimesed peavad endale ette nähtud tulumaksutagastuse saamiseks kirjutama avaldusi, on alati neid, kes sellest rahast kas teadmatuse, keelebarjääri või unustamise tõttu ilma jäävad.

Selle asemel et mittetöötav pensionär peab üldise maksuvaba tulu arvessevõtmiseks esitama avalduse elukohajärgsesse pensioniametisse, oleks inimlikum omavahel siduda pensioni- kui palgasaajate andmebaas.

E-tiigri-riigil peaks ju olema võimalik automaatselt kindlaks teha, kes teenib pensioni kõrvalt palgatulu? Või tuleb odavam rõhuda kavandatavale otsepostituskampaaniale, nagu soovitas peaminister Andrus Ansip?

Kuigi pärast formaalsuste täitmist saab raha tagantjärele, leidub kindlasti neidki, kes pole maksuvabastust kasutanud üle kolme aasta. Tagasi võib küsida aga vaid kolme aasta raha. Ja mis seal salata: osa pensionäridest, kellel oleks õigus riigilt raha tagasi saada, on paraku elavate seast lahkunud.

Kõigil mittetöötavatel pensionäridel, kes kahtlevad, kas neil on tulumaksuvabastuse avaldus tehtud, tasub helistada sotsiaalkindlustusameti infoliinil 16 106. Sellelt numbrilt saab oma nime ja isikukoodi öeldes teada, kas avaldus on tehtud. Esitatud avaldus kehtib tähtajata. Töötavatel pensionäridel tuleb tulumaksuvabastuse küsimustega pöörduda tööandja poole.

Kui selgub, et avaldus on tegemata ja pension ületab pensioni tulumaksuvaba määra 192 eurot kuus, tuleb tõtata kohalikku pensioniametisse avaldust esitama. Avaldus hakkab kehtima allkirjastamise kuupäevast.

Selleks, et tagasi saada enam makstud tulumaks, tuleb pöörduda maksuameti poole ja esitada tuludeklaratsioon. Seda võib teha nii e-maksuametis kui maksuameti esinduses kohapeal. Raha saab tagasi vaid kolme viimase, 2008., 2009. ja 2010. aasta eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles