Fotod: invaliidi orjastamises süüdi mõistetud moldovlased saadetakse kümneks aastaks riigist välja (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Pärnu maakohtus alanud kohtuistung kahe moldovlase üle, keda süüdistatakse orjastamise paragrahvi järgi, lõppes kokkuleppega.

Täna hommikul alanud kohtuprotsessil süüdistatati moldovlasi Nina Ibriani ja Octavian Birsani selles, et nad sundisid jalutut meest endale raha teenimiseks kerjama. 

Lääne ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi oli Moldovast pärit 37-aastase Nina ja 33-aastase Octaviani ohvriks neljakümnendates aastates vene kodanikust mees, kel puuduvad allpool põlve mõlemad jalad.

Ohvrile pakuti tööd reklaamide jagajana, nii saadi ta pettuse ning vägivalla abil olukorda, kus ta oli sunnitud vastu tahtmist erinevates Euroopa Liidu linnades kerjama. Kogu kerjates saadud raha tuli aga anda Ninale ja Octavianile. Ekspertiis näitas, et kerjamisele sunnitud mehel oli välja kujunenud posttraumaatiline stressihäire.

„Meie vaatevälja sattus ohver Pärnus, kuid me teame, et kolmekesi käidi paljudes Euroopa linnades,“ ütles prokurör Gardi Anderson. „Selle süüdistuse taga on mõtlemapanev küsimus: kas võõrale kerjusele raha andes teeme talle head või osutame hoopis karuteene?,“ küsis Anderson. „Võib juhtuda, et helde annetusega annate hoopis inimkaubitsejatele põhjuse ohvrit jätkuvalt kerjama sundida“.

Kinnipidamisel võeti Moldova paarilt ära üle 8 tuhande euro sularaha, mis oli uurijate hinnangul ligikaudu ühe kuu jooksul kerjates saadud raha.

Kumbki süüdimõistetutest tööl ei käinud ning kohtueelse uurimise käigus leiti kolmiku ainus nähtav sissetulek olevat just jalgadeta mehe teenistus kerjamisest. 

Kohtuasi lõppes kokkuleppemenetlusega, mille tulemusena määrati invaliidi orjastanud naisele kolm aastat vangistust, millest tal tuleb reaalselt ära kanda aasta. 

Jalutut meest raha teenimiseks ära kasutanud Moldova mehe karistus oli veidi karmim. Temale määrati kokkuleppe kohaselt viis aastat vangistust, millest ta peab kinnipidamisasutuses veetma aasta. 

Kuna mõlemad süüdistatavad on vahi all viibinud juba üheksa kuud, ootab neid vabadus kolme kuu pärast. Tingimisi vangistust ei pöörata täitmisele, kui süüdimõistetud ei pane toime uut kuritegu katseaja jooksul. Birsani katseaeg on viis ja Ibriani katseaeg kolm aastat.

Süüdimõistetud jäävad ilma suuremast osast läbiotsimisel konfiskeeritud varast, samuti ära võetud sularahast; lisaks mõistis kohus välja 20 tuhande euro ulatuses kriminaaltulu, samuti tuleb neil kahe peale tasuda kannatanule 9000 eurot.

Invaliidi ära kasutanud moldovlased saadetakse pärast karistuse kandmist Eestist välja ning neile kehtestati sissesõidu keeld kümneks aastaks.

Otsus moldovlaste vastu ei ole jõustunud, seda saab edasi kaevata 15 päeva jooksul.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles