Naised kudusid peolistele istumisaluseid

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilingi-Nõmme päevakeskuses kirjutavad laulupeolistele kootud istumisalustele-kottidele silte (vasakult) Anneli Vunk, Helen Lensment, Tiiu Mändmets ja Heli Juhkamsoo.
Kilingi-Nõmme päevakeskuses kirjutavad laulupeolistele kootud istumisalustele-kottidele silte (vasakult) Anneli Vunk, Helen Lensment, Tiiu Mändmets ja Heli Juhkamsoo. Foto: Urmas Luik

Kilingi-Nõmme naisseltsing ja Martad kudusid tantsu- ja laulupeolistele telgedel 40 istumisalust, mida meistrid ise eile päevakeskuse käsitöötoas sildistasid.

“Istumisaluseid saab kasutada kotinagi, need lähevad laulupeo korraldajatele, sest tegijaid on nii vähe,” rääkis päevakeskuse juhataja Heli Juhkamsoo.

Õhinapõhisele kudumisele eelnes Kilingi-Nõmme Martade ettevõtmine – kohaliku omaalgatuse programmist projektile “Kangasteljed Saarde valla pärandkultuuri säilitamiseks” –, misjärel tariti päevakeskuse teisele korrusele läinud sajandist pärit ja mitte just töökate telgede kõrvale uued, puidulõhnased EASi logoga teljed, ja naised hakkasid koolitusel õppima tarkusi, mis vaaremadel edasi andmata jäid.

Musta põhivärviga, kuid rõõmsate triipudega taieseid küljelt kokku sõlmides rääkisid Anneli Vunk ja Helen Lensment, et kangakudumise pisiku said nemad nagu teisedki Martad kohalikult naiselt Tiiu Mändmetsalt, kes teab-tunneb telgede eripära. Kui juba tellimuse täitmiseks läks, tõi Mare Sõel oma varudest värvilisi lõngu ja oli üks hakkajamaid kudujaid.

Kohaliku gümnaasiumi õpetajatest koosnev Kilingi-Nõmme naisseltsing ja Martad kudusid kumbki 20 istumisalust-kotti, mis lähiajal tellijani jõuavad.

Istumisaluste-kottide tellija on Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus, mis varustas projektis “Ehe maa ja ilm” konkursikorras kaasalöövad vabatahtlikud talgutöö tegijad vajaliku puuvillase lõimelõngaga.

Paarileheküljeline tööjuhend ütleb, et kavandi on teinud Raimo Riipus. “Koolipoiss, kujutage ette!” hüüatavad naised.

Istumisalus-kott peab olema mõõtudega 35-40 korda 40 sentimeetrit, kaks kolmandikku pinnast musta värvi ja ülejäänud värviline.

“Meil ei ole ühtegi teisega sarnanevat kotti,” näitas Heli Juhkamsoo töid, millel näpunöör sangadena nii pikk, et tihedat kotti on mõnus üle õla visata. Ta kinnitas, et see on vastutusrikkaim ülesanne, mida nende Martad aasta algusest ise õppides täitsid.

Triibutamisel tuli nõuga abiks Talvi Sarapuu, kes õpib Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias Anu Raua käe all rahvuslikku käsitööd tegema.

Pärnu maavalitsuse kultuurinõunik Eha Ristmets kinnitas, et Kilingi-Nõmme Martad (Anneli Vunk) ja naisseltsing (Saima Tõigast) on maakonnas ainsad, kes täidavad noorte 11. laulu- ja tantsupeo tellimust. Igas kotis oleval sildil on tervitusena selle tulevasele kasutajale-omanikule kuduja nimi ja viide, kus see on kootud.

Üle riigi, Saaremaast Võrumaani, koovad projektis osalejad 1540 kotina kasutatavat istumisalust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles