RMK pakub taas võimalust metsast jõulupuu valida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees proovis eelmisel aastal järele RMK äpi abil kuuse valimise.
Pärnu Postimees proovis eelmisel aastal järele RMK äpi abil kuuse valimise. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) kutsub tänavugi jõulude eel inimesi riigimetsa kuusepuud valima.

Metsaretke planeerimise muudab lihtsaks RMK koduleht või mobiilirakendus, mille abil on lihtne tuvastada riigimetsa asukoht, tutvuda kuusetoomise juhistega ning puu eest tasuda. Täpsed juhised, riigimetsa kaardi ja muu olulise kohta leiab teavet siit.

Enne metsaminekut tuleks tutvuda riigimetsade kaardiga RMK kodulehel või mobiilirakenduses ning teha endale selgeks, kus asub riigimets. Nutitelefonide kasutajad saavad äpi abil kindlaks teha, et asuvad ikka riigimetsas, kus puuduvad looduskaitselised piirangud ja kust võib kuuske võtta.

Metsas tuleb järgida kuusetoomise reegleid. Jõulupuu võib võtta sealt, kus tal pole lootust suureks kasvada: teede ja kraavide servadest, liinide ja vana metsa alt. Kindlasti ei tohi kuuski raiuda metsanoorendikest, kuhu nad on istutatud või kus neist sirguvad palgipuud. Metsanoorendiku tunneb ära selle järgi, et puud on korrapäraselt istutatud ja hooldatud ning enamasti ühevanused.

Kuuse eest saab tasuda internetiülekandega või mobiilimaksega, enne kuuse võtmist peab puu eest olema tasutud. Kuuse hind sõltub puu pikkusest: kuni meetrine kuusk maksab kolm eurot, 1–2meetrine kuusk kaheksa eurot ning 2–3meetrine kuusk 13 eurot. Sel aastal saab riigimetsast tuua ka 4- ja 5-meetrist kuuske, hind vastavalt 23 ja 30 eurot.

Metsa tuleks kaasa võtta saag või kirves ning panna selga ilmastikule sobivad riided. Toodud kuuske tasub enne tuppa toomist hoida mõnda aega jahedamas ruumis, näiteks koridoris või garaažis, nii püsib puu toas kauem värske. Rohkem juhiseid kuusega ümberkäimise kohta leiab RMK kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles