Pildid: Tammsaare kooli õpilased kohtusid Lottemaal Andrus Kivirähaga

, Tammsaare kooli eesti keele ja kirjanduse õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lottemaa teemapargis kohtusid Pärnu Tammsaare kooli eesti- ja venekeelse õppega õpilased kirjanik Andrus Kivirähaga. 

Kiviräha loominguga on vene lapsed päris hästi tuttavad, sest paljud kirjaniku lasteraamatud on tõlgitud vene keelde ja tema jutte leidub õpikuteski. Ja kui öelda "Kaka ja kevad", teavad peaaegu kõik, millega on tegemist.

Kohtumispaigaks valiti Lottemaa seepärast, et Heiki Ernitsa ja Janno Põldma kõrval võib Lotte isaks pidada Kivirähkagi.

Teemapark pakkus lahkelt kasutamiseks Lotte maja, kus Tammsaare kooli 3.–7. keelekümblusklasside poolsada õpilast, saatjateks õpetajad Alla Vesselova ja Julia Reponen ja õppejuhataja Kristina Moissejenko, kirjanikuga kokku said.

Üle kahe tunni kestnud kohtumise hakatuseks lugesid õpilased Kiviräha lastejutte, millest 3.a klassi emotsionaalsed lapsed esitasid "Konna musi" vene keeles. Seejärel etendasid 5. klassi õpilased näidendi "Vapper Keefir", mis viis vaatajad toiduainete maailma, kus vapper peategelane Keefir koos sõbra Poole Kilo Vorstiga päästab karmi Banaanikoore käest preili Hõbepaberi, sõbrustab Itaalia Makaronidega ja võitleb tühja Ketšupipudeliga.

Etteastete lõppedes valis kirjanik õpilastest lemmikud. Nendeks said 5.k klassi õpilane Triin Tohver, kes mängis lavastuses peaosalist Keefirit, ja 7.k klassi õpilane Anna-Maria Pogrebnaja, kes luges lastejuttu "Tark padi".

Esinemised vaadatud-kuulatud, said õpilased rühmaülesandeks teha Lottemaa põnevatest kohtadest fotoreportaaž, millest hiljem koolis näitus avatakse.

Kohtumise lõpetas vestlusring, mille küsimused olid õpilastel vastaja tarvis juba enne kirja pannud, kuid soovijad said kirjanikult pärida otsegi. Näiteks uurida, mis on tema lemmiktegevus või mida ta kardab; kust tulevad kirjutamisideed ja kuidas sünnivad lood, kus tegelasteks Kaka ja Kevad. Selgus, et kirjanikku heidutab veri ja eriti vereproovi võtmine. Ja et kui haldjatest ja päkapikkudest on kirjutatud juba küllalt, aga näiteks kakast või keefirist väga vähe, siis suuresti see panigi neid juttude tegelaseks võtma.  

Et kirjaniku vahetu ja siiras suhtlus ärgitas õpilasi aina uusi küsimusi esitama, oleks kohtumine kindlasti veel pikalt kestnud. Küll said kõik enne lahkuminekut end pildistada koos Eesti ühe tunnustatuma kirjanikuga, teha selfi või paluda kirjanikult autogrammi.

Tagasiteel bussis arutasid õpilased, et kuulsused on päris toredad, pole uhked – täitsa tavalised inimesed.  

Juba sügisel sündinud ideed kohtuda igal aastal mõne Eesti tuntud kultuuritegelasega, et tutvustada Eesti kultuuri, arendada õpilaste keeleoskust ja tõhustada nende koostööd ühistegevuse kaudu, samuti innustada lugema eestikeelset kirjandust, toetas rahaliselt Pärnu linnavalitsus. Viimatise ürituse eestvedajad olid eesti keele õpetaja Andra Väärtmaa ja õppejuhataja Reet Merilaine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles