Pärnu keskel on tükike Gruusiat

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džafar Keburija restorani Kolhethi hitt on mtsvadi ehk šašlõkk mida küpsetatakse lahtisel tulel.
Džafar Keburija restorani Kolhethi hitt on mtsvadi ehk šašlõkk mida küpsetatakse lahtisel tulel. Foto: Meisi Volt

Pärnu kesklinnas avatud Gruusia restoran Kolhethi on hubane ja lihtne koht, kus saab proovida parimat selle maa köögist.

Hommiku ja Kuninga tänava ristmikul koos Džafar Keburijaga Gruusia söögikoha Kolhethi ehk kõigi eestlaste kodu avanud Andri Arula nentis, et Gruusia lauakombed on väga vabad ja grusiinid ei vaata kellelegi viltu, kui külaline sööb näiteks taldrikult kätega.

Täpselt sama kehtib hiljuti Pärnu kesklinnas avatud Gruusia restoranis Kolhethi.

“Tegelikult on mõnda rooga, näiteks Gruusia pelmeeni hinkal’it, isegi mõistlik kätega süüa,” seletas Arula. “Hinkal’i sees on puljong ja noa ning kahvliga süües valgub ta seest tühjaks. Nii on seda isegi mugavam süüa käega.”

Parim rikkalikust köögist

1992. aastast alates Eestis elava ja ladusalt eesti keelt kõneleva Keburija sõnade järgi on Gruusia köök nii rikkalik, et seda on ühe söögikoha menüüs raske edasi anda.

“Gruusia köögis kasutatakse väga palju köögi- ja juurvilju,” rääkis Keburija. “Eri hõimudel on omad toidud, mille maitsestamiseks kasutatakse maitsetaimi, mida Eestis on aga peaaegu võimatu kätte saada.”

Keburija kasvatab oma restorani tarvis rohelist koriandrit ehk kinza’t, kuid puudust tunneb ta barbarissist ja tarhunist, mis on Gruusia roogades üsna levinud maitseandjad.

Arula sõnade järgi on Gruusia rahvustoidud pigem vürtsikad. Nii saab Kolhethiski tellida roa juurde teravat adžikakastet.

Esialgu leiab Pärnu Gruusia restorani menüüst ainult tuntumaid rahvusroogi.

Hitiks on mtsvadi (šašlõkk), mis valmistatakse lahtisel tulel. Peale šašlõki ja hinkal’ite pakutakse juustupirukat hatšapuri’t, badrižan’i ehk baklažaani Kreeka pähklitega.

Eestlastele tuttav paik

Kõik toidud valmivad restoranis kohapeal ja poolfabrikaate ei kasutata.

“Hakkame menüüd vastavalt kundede soovidele kindlasti täiendama, esialgu lisasime vaid tuntumad road, sest Gruusia köök on tõesti nii rikas, et keeruline on valikut teha,” põhjendas Keburija. “Kindlasti lisame lamba- ja kanaliha ning juurviljahautisi.”

Gruusia toitude kõrval saab mekkida lõunamaiseid jooke. Nii leiab restorani menüüst tuntud Gruusia veinide ja brändide kõrval sealse tee ja viinamarjaviina Chacha.

Kolhethi mahutab kuni 30 inimest ja suvel on võimalik istuda terrassilgi. Restorani sisustus on lihtne nagu selle maa lauakombed ja priiskamist kuskil ei näe. Põnevust lisab ühe ukse kohale maalitud gruusiakeelne kiri, mis tõlkes tähendab tualetti.

Söögikoha nimi Kolhethi – kõigi eestlaste kodu – viitab Gruusia piirkonnale, kus omal ajal asus mitu kuulsat eestlastega asustatud küla. Samast piirkonnast on pärit Džafar Keburija.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles