Tammistessegi tuleb lasteaed

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sellal kui Jänesselja lasteaia laiendus hakkab valmis saama, teeb Sauga vald ettevalmistusi lasteaia ehitamiseks Tammistessegi.

Lähiajal kuulutatakse Tammiste lasteaia projekteerimiseks ja ehitamiseks välja riigihange, valmis peab maja olema aasta pärast. Kevadsuvel koostöös Tartu ülikooli Pärnu kolledžiga tehtud vallaelanike küsitluse järgi on vaja Tammistes avada neli lasteaiarühma.



Vald loodab lasteaia ehitada kontsessiooni korras, mis tähendab, et ehitaja finantseerib ehitust ja annab maja vallale pikaajaliselt üürile. Vallavanem Vello Tiidermanni selgitust mööda valiti selline finantseerimisskeem sellepärast, et vallal on vaja laenamise võimalust hoida Sindi ja Sauga ühise kanalisatsiooniprojekti omaosaluseks.



Miks nii kaua?


Tammiste lasteaiavajadusest on räägitud 2003. aastast. Kuna Sauga vallal pole Tammistes maad, küsiti selle tarvis maatükki riigilt üksteise järel mitmesse eri asukohta, mis jäänuks Tammiste elurajoonide ja Pärnu linna vahele.



“Nii huvitav kui see ei ole, ei andnud riik meile selleks maad, et saaksime lasteaia ehitada,” rääkis Tiidermann. Just asukohta peavad vallajuhid äärmiselt oluliseks.



“Vaatame tõele näkku. Need ühepereelamud, mis seal on, on ikkagi magalad ja inimeste pendelliikumine on Tammistest linna poole, mistõttu asukoht oleks väga tähtis,” nentis abivallavanem Harri Aas.



Oktoobris otsustas vallavolikogu minna seda teed, et ostis eramaaomanikult kolm hektarit maatulundusmaad Susivälja kinnistust hinnaga 50 krooni ruutmeetrist. Ostuks võeti 1,5 miljonit krooni laenu tähtajaga viis aastat. Maatükk asub Saialille elurajooni taga metsa ääres.



Aas ütles, et kuna asukoht on küllalt kauge, hakkab lasteaia avades sinna käima linnabuss, lühendamaks perede jalavaeva.



Neli rühma


Hoone projekteeritakse moodulitena, et seda oleks võimalik vajadusel järk-järgult laiendada ja sinna koolimaja juurde ehitada. Aas märkis, et koolihoone ehitamine oleneb sotsiaalsest nõudlusest: kas inimesed soovivad panna oma lapsed kooli Tammistesse või Pärnu linna.



Lasteaeda plaanitakse multifunktsionaalne saal ja mõni ruumgi, mis rahuldaksid külakeskuse ja huvitegevuse vajadused. Esmalt tuleb lasteaeda neli rühma.



“Me niisama, huupi ei tee. Meil on tehtud uuring, mis näitab ära vajaduse, kuhu inimesed oma lapsi panna tahavad, ja põhjused, miks nad on ühte või teise kohta sisse kirjutatud,” märkis Aas.



Tartu ülikooli Pärnu kolledži tehtud uuringu järgi oli vallaelanike registris küsitletud arenevate elamupiirkondade Tammiste, Kilksama ja Eametsa leibkondadest vaid 62 protsenti täieõiguslikud vallakodanikud ja valda oli registreeritud 59 protsenti ankeetides märgitud laste arvust.



41 protsenti lapsi oli registreeritud väljapoole Sauga valda, enamik Pärnu linna. Paljud pered tõid selle põhjuseks lasteaia- või koolikoha tagamise linnas. Enamik vanemaid käib Pärnu linnas töölgi.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles